Ultimul dictator al Europei se declară dispus să transfere puterea

Ultimul dictator al Europei se declară dispus să transfere puterea
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Preşedintele Belarusului, Aleksandr Lukaşenko, care se confruntă cu o mişcare de contestare fără precedent, după reprimarea cu brutalitate a manifestaţiilor ce au urmat scrutinului din 9 august, a declarat că ar fi dispus să-şi transfere prerogativele, după adoptarea unei noi Constituţii, în cadrul unui referendum. Mișcarea este văzută ca o tentativă de calmare a protestelor în masă şi a grevelor începute la principalele uzine din ţară, scrie Reuters.

Aleksandr Lukaşenko s-a declarat pregătit pentru eventuale modificări constituţionale în vederea redistribuirii puterii, modificări la care se lucrează în prezent, conform propriei declaraţii. El a avertizat totodată că nu va ceda protestelor şi a exclus un nou scrutin la presiunea străzii. „Nu voi face niciodată ceva sub presiune”, a declarat el, adăugând că nu „vor exista noi alegeri prezidenţiale”, lucru pe care opoziţia îl doreşte. Cu toate acestea, Lukaşenko nu a exclus posibilitatea ca noi alegeri prezidenţiale să aibă loc în Belarus după adoptarea unei noi Constituţii a ţării. „Vom supune modificările unui referendum şi vă voi preda puterile mele constituţionale. Dar nu sub presiune sau din cauza străzii”, a insistat Lukaşenko, citat de Belta, într-un aparent gest de concesie, dar care s-ar putea să nu-i mulţumească pe manifestanţi. „Da, nu sunt un sfânt. Îmi cunoaşteţi latura aspră. Nu sunt etern. Dar dacă îl veţi nimici pe primul preşedinte, îi veţi distruge - la fel ca în ţările vecine - pe toţi ceilalţi”, a spus Lukaşenko, adăugând că ”bieloruşii nu ar trebui să facă asta”, potrivit Belta.

Cel puțin 5.000 de persoane au demonstrat, luni seara, în capitala Minsk, scandând „Pleacă!” la adresa liderului aflat la putere din 1994 și reales în 9 august pentru un al șaselea mandat, cu 80% din voturi, într-un scrutin puternic contestat de opoziție și comunitatea internațională. Opoziția, care a organizat cel mai mare protest din istoria țării duminică, peste 100.000 de persoane participând la mișcările de stradă, denunță frauda masivă a votului și cere ca puterea să fie transferată liderului ei, Svetlana Tihanovskaia, refugiată în Lituania. Aceasta a declarat luni că este pregătită să preia puterea, promițând amnistie pentru forțele guvernamentale, dacă îl abandonează pe Lukașenko. Protestatarii au scandat numele „prizonierilor politici” în fața centrelor de detenție din capitală, cerând eliberarea lor, exprimându-și totodată solidaritatea pentru Pavel Latouchko, fost ministru al culturii care a fost eliberat din funcție luni după ce a cerut public organizarea de noi alegeri și plecarea lui Lukașenko.

Citit 782 ori Ultima modificare Marți, 18 August 2020 18:43

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.