Liderul opoziției ruse, în comă, cu simptome de otrăvire

Liderul opoziției ruse, în comă, cu simptome de otrăvire
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Politicianul rus de opoziţie Aleksei Navalnîi se află în comă, într-un spital din Siberia, după ce a băut o ceaşcă de ceai în care, potrivit purtătoarei sale de cuvânt, ar fi fost pusă otravă. El este în terapie intensivă la un spital din Omsk și este conectat la un aparat de ventilație artificială.

Opozantul lui Vladimir Putin a început să se simtă rău în timp ce se afla la bordul unui avion, o cursă internă care se îndrepta către Moscova. Pavel Lebedev, un pasager care s-a aflat în aceaşi avion cu Navalnîi, a relatat pe o reţea socială ce a văzut: „La începutul zborului, el s-a dus la toaletă şi nu s-a mai întors. A început să se simtă cu adevărat rău. Au încercat să-l ajute să-şi revină, dar el striga de durere”. Echipajul companiei aeriene S7, cu al cărei avion a călătorit liderul opoziţiei ruse, a spus că Navalnîi a început să se simtă rău la foarte scurt timp după ce avionul a decolat, iar căpitanul a fost cel care a decis să efectueze o aterizare de urgenţă pe aeroportul cel mai apropiat, la Omsk. Navalnîi nu a băut şi nu a mâncat nimic la bordul avionului.

Între timp, pe rețelele sociale a apărut o ultimă fotografie pe care Navalnîi o făcuse în autobuzul care îl ducea către avion. Navalnîi zâmbește, dar deja băuse ceaiul în cafeneaua din aeroportul Tomsk. Potrivit Interfax, proprietarii cafenelei spun că verifică acum camerele de supraveghere pentru a încerca să afle ce s-a întâmplat. „Presupunem că Aleksei a fost otrăvit cu ceva ce a fost pus în ceaiul său. Aceasta este singura băutură pe care el a consumat-o în această dimineaţă. Doctorii spun că toxina a fost absorbită mai repede odată cu lichidul fierbinte. Aleksei este acum în stare de inconştienţă”, a informat purtătoarea sa de cuvânt, Kira Iarmîş.

Rezultatele analizelor medicale erau aşteptate în cursul zilei de ieri. Unul dintre medicii de la spitalul din Omsk a afirmat joi că nu este sigur că liderul de opoziţie a fost otrăvit. Potrivit medicului Anatoli Kalinişenko, intoxicaţia este unul dintre posibilele diagnostice luate în considerare, dar testele în curs vor arăta cum stau lucrurile.

Aleksei Navalnîi, avocat şi activist anticorupţie, un critic vehement al preşedintelui Vladimir Putin, a stat de mai multe ori la închisoare în ultimii ani, pentru organizarea de proteste anti-Kremlin, şi a fost agresat fizic pe stradă de activişti proguvernamentali. Navalnîi a susţinut investigaţiile care, potrivit lui, dezvăluie corupţia oficială.

Conform Reuters, Navalnîi este doar ultimul din seria de oponenți ai Kremlinului care s-au îmbolnăvit subit sau au fost otrăviți: Serghei Skripal (fost agent dublu, găsit inconștient, împreună cu fiica sa, pe o bancă din orașul Salisbury din Marea Britanie, în martie 2018), Vladimir Kara-Murza (activist de opoziție în al cărui organism au fost găsite urme de intoxicare cu metale grele), Aleksandr Litvinenko (fost agent KGB și un critic vocal al președintelui Putin, care a a murit la 43 de ani, după ce a băut ceai verde otrăvit cu poloniu-210, un izotop radioactiv rar, la un hotel din Londra), Alexandr Perepilichnyy (ceruse azil în Marea Britanie, după ce a ajutat o anchetă elvețiană privind o schemă rusească de spălare a banilor, a fost găsit mort în apropierea locuinței sale de lux dintr-o comunitate exclusivistă privată din afara Londrei, după ce a ieșit la alergat în noiembrie 2012), Viktor Iușceko (lider al opoziției ruse în anul 2004, o cantitate de dioxină de peste 1.000 de ori mai mare decât nivelurile normale a fost descoperită în organismul său), Georgi Markov (scriitor și jurnalist bulgar, dizident față de regimul comunist instalat la Sofia, a murit pe 11 septembrie 1978, după ce a simțit o împunsătură ascuțită în coapsă în timp ce aștepta un autobuz pe podul Waterloo din Londra).

Citit 766 ori Ultima modificare Joi, 20 August 2020 18:06

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.