Miniştrii europeni, ”foarte sceptici” cu privire la acordul UE - Mercosur

Miniştrii europeni, ”foarte sceptici” cu privire la acordul UE - Mercosur
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Miniştrii europeni ai Agriculturii sunt "foarte, foarte sceptici" cu privire la viitorul vastului acord comercial convenit de Uniunea Europeană şi cele patru ţări din Mercosur (Brazilia, Argentina, Uruguay şi Paraguay), din cauza defrişărilor masive din Brazilia, a declarat ministrul german al Agriculturii, Julia Kloeckner, transmite AFP.

Acordul UE - Mercosur, încheiat în iunie 2019 de Comisia Europeană în numele statelor membre, trebuie să fie validat de acestea pentru a intra în vigoare. Ratificarea necesită unanimitatea şefilor de stat şi de guvern.

"Noi, miniştrii Agriculturii din cele 27 de state membre, suntem foarte, foarte sceptici cu privire la acest subiect (ratificarea acordului - n.r.). Şi pot să spun asta în numele fiecărui ministru prezent aici", a declarat Julia Kloeckner, la Koblenz, vestul Germaniei, înaintea debutului unei reuniuni informale a miniştrilor Agriculturii şi Pescuitului din statele membre UE.

Acest acord de liber schimb UE - Mercosur, semnat la sfârşitul lunii iunie 2019, după 20 de ani de negocieri, provoacă nemulţumire în unele din ţările UE, sub presiunea agricultorilor, îngrijoraţi pentru producţia lor de carne, şi a ONG-urilor, preocupate de schimbările climatice.

Parlamentele din Austria şi Olanda au respins acordul în forma actuală. Alte state precum Belgia, Franţa, Irlanda sau Luxemburg s-au arătat şi ele reticente.

După ce mult timp s-a numărat printre susţinătorii acestui acord, care ar fi deschis debuşee pentru puternica sa industrie exportatoare, Berlinul şi-a modificat recent poziţia. "Vedem cum în Brazilia pădurea amazoniană este arsă pentru a face loc cât mai rapid posibil terenurilor agricole, iar ulterior culturile agricole sunt vândute pe pieţele noastre, unde agricultorii noştri nu pot să concureze. Aceasta este o distorsionare a concurenţei", a insistat Julia Kloeckner. "Nu văd pentru moment o ratificare a acordului Mercosur. Am motive foarte precise pentru care sunt extrem de sceptică", a mai spus Julia Kloeckner, a cărei ţară asigură în prezent preşedinţia rotativă a UE.

Citit 551 ori Ultima modificare Miercuri, 02 Septembrie 2020 18:51

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.