Noviciok, ”arma” chimică folosită la otrăvirea lui Alexei Navalnîi

Noviciok, ”arma” chimică folosită la otrăvirea lui Alexei Navalnîi
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Liderul opoziției ruse, Aleksei Navalnîi, a fost otrăvit cu un agent neurotoxic din grupul Noviciok, a declarat guvernul german. Uniunea Europeană îndeamnă Rusia să efectueze o anchetă transparentă. Kremlinul respinge acuzațiile.

Uniunea Europeană îndeamnă Rusia să efectueze o anchetă transparentă în urma dezvăluirilor Germaniei cu privire la otrăvirea cu Noviciok a lui Aleksei Navalnîi, opozantul politic al lui Vladimir Putin, otrăvit cu acelaşi agent neurotoxic cu care s-a încercat asasinarea fostului dublu agent rus Serghei Skripal, în martie 2019, în Anglia, relatează Euronews.

Navalnîi a fost ”victima unei crime”, ”menite să-l reducă la tăcere”, a denunţat cancelarul german Angela Merkel. Merkel i-a informat pe partenerii săi din UE şi NATO cu privire la rezultatele unor teste, în vederea ”unei reacţii comune adecvate”. Toţi au condamnat folosirea acestui agent neurotoxic de tip mililtar.

O purtătoare de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, s-a plâns că acuzațiile nu sunt susţinute cu probe. ”Pentru moment, partea rusă nu a primit nici măcar un document cu privire la acest caz. Cererile Ministerului Public, trimise mai devreme, sau ale medicilor ruşi nu au fost onorate, iar noi nu am primit niciun detaliu despre declaraţia făcută de către partea germană. Zero. Nimic”, a declarat ea.

Navalnîi a fost transferat la Berlin, după ce s-a simţit rău, în timpul unui zbor în Siberia, luna trecută, şi se află în continuare în comă indusă, asistat respiratoriu.

Noviciok a fost dezvoltat în Uniunea Sovietică în anii 1970-80, relatează Reuters. Această armă chimică se prezintă cel mai adesea sub forma unei pudre fine, susceptibile să pătrundă în porii pielii sau în căile respiratorii. Numele Noviciok înseamnă „nou venit”. Este utilizat pentru o familie de agenţi, care afectează sistemul nervos, foarte toxici, cu o compoziţie uşor diferită de gazele otrăvitoare mai cunoscute VX şi sarin. Se crede că agenţii Noviciok sunt de până la zece ori mai letali.

Moscova nu a declarat niciodată Noviciok sau ingredientele sale către Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice (OPCW) de la Haga. Trasformarea în armă a oricărei substanţe chimice este interzisă în temeiul Convenţiei privind armele chimice din 1997, a cărei semnatară este și Moscova. În noiembrie 2019, membrii OPCW au fost de acord să extindă lista substanţelor chimice interzise pentru a include agenţii Noviciok. Această interdicţie a intrat în vigoare pe 7 iunie 2020.

Noviciok a fost realizat cu produse agrochimice, astfel încât producţia sa să poată fi ascunsă mai uşor, potrivit expertului american în arme chimice Amy Smithson. Substanţa chimică „determină încetinirea inimii şi restricţionarea căilor respiratorii, ducând la moarte prin asfixiere”, potrivit profesorului Gary Stephens, expert în farmacologie la Universitatea din Reading. Marea Britanie spune că Rusia a folosit Noviciok pentru a-l otrăvi pe fostul spion Sergei Skripal şi pe fiica acestuia, Yulia, în oraşul britanic Salisbury, în urmă cu doi ani. Rusia a negat în repetate rânduri orice implicare în atac.

Citit 1122 ori Ultima modificare Joi, 03 Septembrie 2020 16:13

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.