Armenia și Azerbaidjan, în prag de război

Armenia și Azerbaidjan, în prag de război
Conflictul din Nagorno-Karabah se reaprinde
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

​​Autoritățile armene au decretat mobilizarea generală și legea marțială, duminică, după ce noi confruntări au izbucnit între separatiștii din Nagorno-Karabah, susținuți de Erevan, și forțele azere, scrie AFP.

"Legea marțială și mobilizarea generală sunt decretate în Armenia. Cer întregului personal să se prezinte la comisariatele militare", a scris pe Facebook premierul armean Nikol Pașinian.

Președintele azer Ilham Aliev a promis la rândul lui victoria în fața forțelor armene și separatiste din Nagorno-Karabah, într-un discurs televizat. "Armata azeră luptă azi pe teritoriul său, apără integritatea sa teritorială, dă lovituri devastatoare dușmanului. Cauza noastră este dreaptă și vom învinge", a spus el.

Armenia și Azerbaidjanul se află în pragul războiului, după ce lupte sângeroase au izbucnit între forțele azere și regiunea separatistă din Nagorno-Karabah, susținută de Erevan. "Am eliberat șase sate, cinci în districtul Fizuli, unul în districtul Jebrail", a afirmat un purtător de cuvânt al ministerului azer al Apărării.

Ministrul turc al Apărării a promis că va susține Azerbaidjanul prin „toate mijloacele". "Îi vom susține pe frații noștri azeri cu toate mijloacele noastre în lupta pentru apărarea integrității lor teritoriale", a declarat Hulusi Akar, într-un comunicat.

Un conflict major ar putea antrena intervenția puterilor în concurență în regiunea Caucazului, Rusia și Turcia. Moscova a făcut apel duminică dimineața la o încetare imediată a focului și la negocieri, în condițiile în care cele două tabere aruncă vina una asupra celeilalte. Franța, mediatoarea conflictului alături de Rusia și Statele Unite, în cadrul Grupului de la Minsk, a cerut și ea încetarea imediată a ostilităților. Un purtător de cuvânt al președintelui turc Recep Tayyip Erdogan, aliat tradițional al azerilor, a denunțat pe Twitter un "atac al Armeniei". Ministerul azer al apărării a afirmat la rândul său că a lansat o "contraofensivă pe toată linia frontului" din Karabah, pentru a "pune capăt activităților militare ale forțelor armate din Armenia".

"Morți și răniți au fost raportați în randul civililor și militarilor", a adăugat președinția azeră. Niciun bilanț nu a fost avansat, dar ministerul Apărării din Karabah a anunțat "pierderi grele" în tabăra adversarilor. Anterior, Azerbaidjanul precizase că unul dintre elicopterele sale a fost doborât, dar echipajul este în siguranță.

Nagorno-Karabah este o regiune secesionistă a Azerbaidjanului, populată în majoritate de armeni și susținută de Armenia.

Citit 648 ori Ultima modificare Luni, 28 Septembrie 2020 00:38

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.