Elvețienii resping limitarea libertății de circulație cu UE

Elvețienii resping limitarea libertății de circulație cu UE
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Elvețienii au respins cu o largă majoritate, duminică, o inițiativă a dreptei populiste care ar fi limitat imigrația cetățenilor din Uniunea Europeană, potrivit sondajelor publicate după închiderea birourilor de vot, scrie AFP. Potrivit institutului de sondare gfs-Bern, alegătorii au respins în proporție de 63% inițiativa lansată de UDC, cel mai mare partid al țării, dar în fața căruia s-a format o coaliție a ansamblului celorlalte forțe politice precum și mediul economic.

În cazul unei victorii a UDC, relaţiile Bernei cu Bruxellesul - cel mai mare partener comercial al ţării - s-ar fi putut tensiona foarte puternic. UDC, care a obţinut deja victorii-surpriză în lungul său ”război” împotriva influenţei europene, avertizează că această bogată ţară alpină se confruntă cu o ”imigraţie necontrolată şi excesivă” şi că ”locurile de muncă elveţiene sunt ameninţate”. ”Noi suntem în favoarea unei imigraţii de calitate, nu a unei imigraţii de cantitate”, a declarat Elvira Voskresenskaia, o membră UDC.

În pofida faptului că nu este un stat membru UE, Elveţia este legată de Uniune printr-o serie de acorduri bilaterale strânse. Berna a luptat mult timp să găsească un mijloc prin care să respecte voinţa populară, fără să-şi înstrăineze definitiv vecinii din UE. În urma unor negocieri îndelungate, un acord încheiat la sfârşitul lui 2016 nu include însă planul iniţial de a impune cote permiselor de sejur emise cetăţenilor europeni, pe care Bruxellesul le-a respins aprig. Berna a fost nevoită să se mulţumească să le ceară angajatorilor elveţieni să facă câteva demersuri administrative înainte de a angaja europeni şi să le acorde prioritate şomerilor elveţieni, cel puţin în aparenţă.

Citit 906 ori Ultima modificare Luni, 28 Septembrie 2020 00:41

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.