Londra, dispusă la un compromis în negocierile comerciale cu UE

Londra, dispusă la un compromis în negocierile comerciale cu UE
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Londra a anunţat luni că este deschisă faţă de un compromis rezonabil asupra pescuitului cu Uniunea Europeană şi că există de ambele părţi bunăvoinţă pentru a se ajunge la un acord asupra viitoarelor relaţii comerciale, notează Reuters.

În ianuarie, la peste trei ani şi jumătate după ce a votat pentru Brexit, Regatul Unit a părăsit Uniunea Europeană şi cele două părţi încearcă să ajungă la un acord care va guverna schimburi comerciale în valoare de 1.000 miliarde de dolari anual, după încheierea perioadei de tranziţie la 31 decembrie.

''Încă există diferenţe, mai sunt unele obstacole de depăşit'', a declarat ministrul mediului britanic George Eustice, pentru postul de televiziune Sky. ''Dar cred că există bunăvoinţă de ambele părţi pentru ca lucrurile să avanseze'', a adăugat el.

Duminică, negociatorul-şef al UE pentru Brexit, Michel Barnier, a declarat că este foarte bucuros să revină la Londra şi că va continua eforturile pentru ajungerea la un acord comercial cu Regatul Unit. ''Foarte fericit să revin la Londra şi munca continuă'', a declarat el pentru Reuters.

Negocierile dintre UE şi Londra au intrat în impas când s-a ajuns la capitolele privind ajutoarele de stat şi pescuitul.

''În privinţa pescuitului, am fost mereu deschişi pentru a avea o abordare rezonabilă, analizând potenţiale acorduri care s-ar putea întinde pe doi-trei ani, de exemplu'', a spus Eustice. "Problema va fi cum vor arăta acordurile de împărţire, cât de mult acces vom permite în apele celeilalte părţi şi aceasta este, evident, o discuţie care va avea loc în fiecare an, dar poate exista de asemenea un acord de parteneriat care stabileşte regulile de bază cu privire la modul cum vom lucra în acest domeniu'', a subliniat ministrul britanic.

În prezent este în vigoare o perioadă de tranziţie până la 31 decembrie, timp în care Londra va continua să aplice normele europene. Dacă Londra şi Bruxellesul nu ajung la un acord asupra relaţiilor viitoare, atunci de la 1 ianuarie 2021 raporturile comerciale dintre UE şi Regatul Unit vor fi guvernate de regulile Organizaţiei Mondiale a Comerţului.

Un scenariu fără acord asupra relaţiilor viitoare ar conduce la disfuncţionalităţi economice grave, care ar afecta companiile şi lanţurile comerciale de ambele părţi.

Londra a respins posibilitatea amânării încheierii perioadei de tranziţie dincolo de 31 decembrie, în pofida faptului că a trebuit să se concentreze pe combaterea epidemiei de COVID-19, care a consumat resurse financiare substanţiale ale guvernului britanic.

Citit 1300 ori Ultima modificare Luni, 09 Noiembrie 2020 17:56

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.