”Pandemie” - cuvântul anului 2020

”Pandemie” - cuvântul anului 2020
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Editorii dicționarului Merriam-Webster au anunțat luni că au ales „pandemie” drept cuvântul anului. „Probabil nu este un mare șoc. Adesea știrile importante au un cuvânt tehnic asociat, iar în cazul acesta cuvântul pandemie nu este doar tehnic, ci a devenit general. Este probabil cuvântul cu care în viitor ne vom referi la această perioadă”, a declarat Peter Sokolowski, unul dintre editori.

Cuvântul s-a viralizat în luna martie, când criza coronavirus a fost catalogată drept pandemie, dar a început să fie căutat pe Merriam-Webster.com la începutul lunii ianuarie și apoi iar în februarie, când au fost înregistrate primele decese în Statele Unite și virusul s-a răspândit în rândul vaselor de croazieră.

Cuvântul "pandemie" datează de la mijlocul anilor 1600, fiind folosit pentru prima dată într-un text medical în 1660, într-o perioadă de după Evul Mediu, când ciuma bubonică a făcut ravagii în Europa. Mai interesant pentru lingviști este însă cuvântul "carantină", acesta având rădăcini italiene. Folosit în timpul Morții Negre din anii 1300, acesta desemna perioada de timp pentru care o navă care intra în port trebuia să aștepte în afara orașului pentru a preveni răspândirea bolii.

Citit 393 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie 2020 16:51

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.