”Recul extrem de periculos” în reducerea arsenalului nuclear global

”Recul extrem de periculos” în reducerea arsenalului nuclear global
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Ministrul de externe german Heiko Maas a atras atenţia miercuri asupra reculului "extrem de periculos" al eforturilor de reducere a arsenalului nuclear global, cu prilejul participării sale la cea de-a treia conferinţă ministerială a Iniţiativei de la Stockholm, transmite dpa.

"Controlul internaţional al armamentelor nu s-a consolidat, ci mai curând a slăbit în ultimii ani, în special în ceea ce priveşte dezarmarea nucleară. Consider extrem de periculos acest trend", a notat Maas, într-o declaraţie făcută publică înaintea plecării sale în Iordania, care găzduieşte conferinţa. El a subliniat că securitatea Europei depinde de "dezarmare şi de o lume liberă de arme nucleare".

Heiko Maas a participat miercuri la cea de-a treia conferinţă ministerială a Iniţiativei de la Stockholm pentru dezarmare nucleară, care reuneşte 16 state din întreaga lume. Pe lângă ministrul german de externe, numai omologii săi din Iordania şi Suedia participă fizic la conferinţă, reprezentanţii celorlalte 13 ţări fiind "prezenţi" doar prin legătură video.

Reuniunea are loc cu câteva săptămâni înainte de expirarea, în februarie, a tratatului New START dintre SUA şi Rusia vizând reducerea armelor strategice nucleare, şi cu şi mai puţin înaintea intrării în vigoare a Tratatului ONU privind interzicerea armelor nucleare, pe 22 ianuarie, acesta din urmă respins de principalele puteri nucleare şi statele NATO, pe motiv că tratatele existente de limitare a armelor atomice sunt suficiente.

Heiko Maas a amintit în comunicat că anul în curs va fi unul decisiv pentru un alt acord important din domeniul nuclear, JCPoA, Planul comprehensiv de acţiune comună, mai cunoscut ca acordul nuclear iranian din 2015, din care preşedintele în exerciţiu Donald Trump a retras SUA, reintroducând sancţiuni dure împotriva Teheranului.

Participarea la conferinţa de miercuri este prima deplasare în străinătate a ministrului german de externe după patru luni.

Celelalte state membre ale Iniţiativei de la Stockholm sunt: Argentina, Coreea de Sud, Elveţia, Etiopia, Finlanda, Canada, Kazahstan, Indonezia, Japonia, Noua Zeelandă, Olanda, Norvegia şi Spania.

Citit 473 ori Ultima modificare Miercuri, 06 Ianuarie 2021 16:53

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.