Donald Trump promite o tranziţie ”ordonată” a puterii

Donald Trump promite o tranziţie ”ordonată” a puterii
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Preşedintele american în exerciţiu Donald Trump a recunoscut, joi, încheierea mandatului său şi a promis o tranziţie ''ordonată'' a puterii pe 20 ianuarie, după ce Congresul Statelor Unite, în ciuda asaltului asupra Capitoliului, a ratificat victoria preşedintelui ales, democratul Joe Biden, în scrutinul prezidenţial din 3 noiembrie, transmit agenţiile de presă internaţionale.

Vicepreşedintele republican în exerciţiu, Mike Pence, a certificat votul unui număr de 306 mari electori în favoarea lui Biden, faţă de 232 pentru Donald Trump. Pragul minim necesar era de 270 de mari electori. Ratificarea are loc după o lungă şi extraordinară zi de 6 ianuarie, care a fost marcată de un asalt asupra Congresului, comis de susţinători ai preşedintelui în exerciţiu Donald Trump, cu scopul de a bloca procesul de confirmare a rezultatelor electorale.

După ce Camera Reprezentanţilor şi Senatul şi-au reluat şedinţa comună, liderul majorităţii republicane din Senat, Mitch McConnell, a condamnat ceea ce el a calificat drept o ''insurecţie eşuată''. ''Ei au încercat să perturbe democraţia noastră. Au eşuat. Au eşuat în tentativa de a obstrucţiona Congresul'', a subliniat experimentatul politician republican.

Procesul de certificare a fost întârziat şi de obiecţiile formulate de câţiva republicani faţă de rezultatul alegerilor în statele Arizona şi Pennsylvania. Ambele obiecţii au fost respinse prin vot.

Citit 506 ori Ultima modificare Joi, 07 Ianuarie 2021 16:14

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.