75 de milioane de doze suplimentare de vaccin, de la Pfizer - BioNTech

75 de milioane de doze suplimentare de vaccin, de la Pfizer - BioNTech
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Ursula von der Leyen a anunțat că lucrează cu companiile farmaceutice să asigură că vaccinurile sunt livrate europenilor iar Pfizer - BioNTech va asigura livrarea a 75 de milioane de doze suplimentare în al doilea trimestru din acest an, adică perioada aprilie - iunie 2021. "Lucrăm cu companiile farmaceutice să asigurăm că vaccinurile sunt livrate europenilor. BioNTech - Pfizer va livra 75 de milioane de doze suplimentare în al doilea trimestru al acestui an și până la 600 de milioane în total în 2021", arată un mesaj publicat pe Twitter de președintele Comisiei Europene.

Premierul Florin Cîțu a precizat că vaccinarea prioritară a persoanelor vulnerabile medical de peste 65 de ani se poate face în următoarea perioadă, în special odată cu suplimentarea dozelor Pfizer sau Moderna. De asemenea, un transport cu aproape 164.000 de doze de vaccin Pfizer - BioNTech a ajuns în România, mai puține decât săptămâna trecută.

AstraZeneca va livra 9 milioane de doze suplimentare de vaccin COVID-19, alocate primului trimestru din acest an, a anunţat duminică seară șefa Comisiei Europene. Von der Leyen a precizat că, în total, AstraZeneca va furniza Uniunii Europene 40 de milioane de doze de vaccin anti-COVID. De asemenea, compania va începe livrările cu o săptămână mai devreme decât era programat, a scris Ursula von der Leyen pe Twitter. Vaccinul AstraZeneca va putea fi folosit pentru imunizarea doar a persoanelor sub 55 de ani.

Confruntată cu întârzieri în livrarea vaccinului produs de compania britanico-suedeză AstraZeneca, Comisia Europeană a adoptat un mecanism pentru a controla transportul în afara Uniunii a vaccinurilor împotriva COVID-19 care sunt produse în interior şi a interzis exporturile "nelegitime". UE poate bloca orice export de vaccinuri produse în interiorul granițelor sale, dacă compania producătoare nu și-a onorat mai întâi livrările către Uniune.

Pe de altă parte, ministrul german al Sănătăţii, Jens Spahn, şi premierii unor landuri germane s-au declarat favorabili utilizării în Germania şi chiar la nivelul Uniunii Europene a unor vaccinuri anticoronavirus produse în Rusia sau China, dacă acestea ar fi aprobate de Agenţia Europeană a Medicamentelor (EMA). "Dacă un vaccin este sigur şi eficient, indiferent din ce ţară este adus, este normal să ajute la combaterea pandemiei", a declarat Jens Spahn. La rândul său, premierul landului Bavaria, Markus Söder, a cerut Uniunii Europene să evalueze rapid vaccinuri din Rusia şi China. Hubert Dietmar Woidke, premierul landului Brandenburg, a declarat: "Procedura aplicată în cazul BioNTech trebuie aplicată rapid şi în cazul altor vaccinuri. Cred că este deja necesar şi posibil să verificăm şi aceste vaccinuri, dacă pot fi aprobate. Iar dacă sunt sigure şi eficiente, atunci trebuie să fie folosite şi acestea".

Citit 609 ori Ultima modificare Luni, 01 Februarie 2021 17:53

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.