Mişcările supremaţiei albilor şi neonaziste, tot mai periculoase

Mişcările supremaţiei albilor şi neonaziste, tot mai periculoase
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a avertizat luni, 22 februarie 2021, că mişcările adepţilor supremaţiei albilor şi neonaziste devin o "ameninţare transnaţională", iar acestea au exploatat pandemia pentru a creşte sprijinul în favoarea lor, transmite Reuters.

Adresându-se celei de-a 46-a sesiuni a Consiliului ONU pentru Drepturile Omului de la Geneva, Guterres a subliniat că pericolul reprezentat de aceste grupări motivate de ură se măreşte cu fiecare zi. "Mişcările adepţilor supremaţiei albilor şi neonaziste sunt mai mult decât ameninţări teroriste interne. Ele devin o ameninţare transnaţională", a afirmat Guterres în discursul său. "Astăzi, aceste mişcări extremiste reprezintă ameninţarea numărul 1 de securitate internă pentru câteva state", a adăugat el, fără a nominaliza ţările avute în vedere.

În SUA, tensiunile rasiale au luat amploare în cei patru ani turbulenţi ai preşedinţiei lui Donald Trump. Succesorul acestuia, Joe Biden, a declarat că asaltul din 6 ianuarie al susţinătorilor lui Trump asupra Capitoliului a fost întreprins de "bandiţi, insurecţionişti, extremişti politici şi adepţi ai supremaţiei albilor", aminteşte Reuters.

"Mult prea adesea, aceste grupuri de ură sunt încurajate de persoane aflate în poziţii de responsabilitate în moduri ce erau considerate de neimaginat nu cu mult timp în urmă", a mai spus Guterres, subliniind că "avem nevoie de acţiune globală coordonată pentru a învinge acest pericol grav şi în creştere".

Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, Michelle Bachelet, va prezenta la 18 martie un raport în faţa consiliului cu privire la rasismul sistemic împotriva persoanelor de origine africană. Ancheta la nivel global a fost lansată după decesul lui George Floyd, un afro-american ucis la Minneapolis, în mai 2020, de un poliţist alb care l-a imobilizat ţinând un genunchi pe gâtul lui timp de aproape 9 minute.

În discursul de luni, Guterres a acuzat de asemenea autorităţile din unele state că se folosesc de pandemia de COVID-19 pentru a desfăşura "răspunsuri de securitate brutale şi măsuri de urgenţă pentru a strivi dezacordul". "Uneori, accesul la informaţii salvatoare de vieţi despre COVID-19 au fost ascunse - în vreme ce dezinformări letale au fost amplificate - inclusiv de cei la putere", a mai afirmat Guterres.

Citit 459 ori Ultima modificare Luni, 22 Februarie 2021 21:20

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.