O tornadă a făcut ravagii în Cehia. Frontul atmosferic periculos se îndreaptă spre România (FOTO și VIDEO)
Foto: Captură video

O tornadă a făcut ravagii în Cehia. Frontul atmosferic periculos se îndreaptă spre România (FOTO și VIDEO)
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

O tornadă şi furtuni puternice au lovit joi, 24 iunie 2021, partea de sud a Cehiei, distrugând părţi din mai multe localităţi şi soldându-se cu cel puţin trei decese și 150 de răniţi, inclusiv copii și vârstnici.

Tornada, raportată în localități din jurul orașului Hodonin, aflat în apropierea graniței dintre Slovacia și Cehia și la 270 de kilometri sud-est de capitala Praga, ar fi ajuns la vânturi cu o viteză de 332 kilometri pe oră. Ea este considerată tornadă de gradul 3, dar, după analiza pagubelor, foarte probabil va fi ridicată oficial la gradul 4. Acest lucru ar însemna că tornada a fost cea mai puternică din istoria modernă a țării central-europene, ea fiind de asemenea prima înregistrată din 2018 (luna mai). Dar atunci tornada a avut un grad mic și a lovit în cea mai mare parte terenurile agricole goale (din districtul Plzen) [detalii]

Vânturile puternice au luat acoperișurile caselor și ale altor clădiri, au spart geamuri, au răsturnat mașini și au împrăștiat dărâmături de-a lungul străzilor, totodată izbucnind și incendii. Echipe de salvatori au fost asistate de angajați ai serviciilor de urgență din Austria și Slovacia, care au trimis ajutoare [detalii]

Florinela Georgescu, director executiv al ANM, a declarat că frontul atmosferic vinovat de fenomentul extrem se îndreaptă spre România. „Trebuie să înțelegem contextul în care se întâmplă ceea ce vedem acum - a fost foarte cald și în Europa Centrală, așa cum este acum la noi. Tot așa, multă umezeală și acolo, pentru că au fost și episoade cu ploaie premergătoare episodului de caniculă.”

Dar, potrivit expertului în fenomene meteo extreme Bogdan Antonescu, pentru perioada următoare nu ne așteptăm la fenomene meteo extreme, de tipul tornadelor, în România.

Sursa foto, Reuters. VEZI AICI MAI MULTE IMAGINI

Citit 3216 ori Ultima modificare Vineri, 25 Iunie 2021 13:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.