Cea mai rapidă răzgândire din istoria politică a Marii Britanii

Cea mai rapidă răzgândire din istoria politică a Marii Britanii
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Premierul britanic Boris Johnson şi ministrul de finanţe, Rishi Sunak, se vor izola, după ce au fost confirmați ca fiind contacți ai Secretarului pentru Sănătate, Sajid Javid, infectat cu coronavirus. Anunțul a venit la numai 157 de minute după ce guvernul anunțase că cei doi nu se vor izola.

Cabinetul de pe Downing Street 10 anunțase inițial că cei doi vor fi limitaţi să lucreze numai de la birourile lor şi supuşi testării zilnice pentru COVID-19. Având în vedere că izolarea la domiciliu este protocol standard atunci când este identificat un contact Covid, Boris Johnson a fost criticat pentru că anunțase că nu va face acest lucru toată perioada de 10 zile.

Schimbarea deciziei vine la doar câteva ore după ce au spus că vor lua parte la un test-pilot ce implică testarea zilnică. Ministrul de Finanțe, Rishi Sunak, a scris pe Twitter: „Deși schema-pilot de identificare și testare este destul de restrictivă, permițând doar chestiuni guvernamentale esențiale, recunosc că este greșit chiar și sentimentul că regulile nu sunt aceleași pentru toată lumea”.

Aceasta este una dintre cele mai rapide întoarceri la 180 de grade din istoria guvernamentală a Marii Britanii, scrie BBC: la 157 de minute după ce guvernul a anunțat că premierul și ministrul finanțelor nu se vor izola, Cabinetul de pe Downing Street a spus că de fapt vor face acest lucru.

„Prim-ministrul şi cancelarul au fost contactaţi de NHS Test and Trace ca fiind contacte ale cuiva testat pozitiv pentru COVID", potrivit unui comunicat emis de biroul lui Johnson din Downing Street duminică. De obicei, oricine este identificat ca un contact de schema de urmărire ar fi obligat prin lege să se autoizoleze timp de 10 zile, transmite Agerpres. Cu toate acestea, cei doi cei mai înalţi responsabili ai guvernului au spus că vor lua parte în schimb la un studiu-pilot ce le permite să continue să lucreze din birourile lor şi să se autoizoleze numai când nu lucrează. „Ei vor participa la (studiul) pilot de testare zilnică a contactelor pentru a le permite să lucreze în continuare din Downing Street". „Ei vor conduce doar afacerile esenţiale guvernamentale în această perioadă", potrivit comunicatului.

Partidele din opoziție au criticat decizia de a permite prim-ministrului britanic și a ministrului de finanțe să scape de cerințele normale de autoizolare. Laburistul Jonathan Ashworth a declarat, pentru BBC, că părinții ai căror copii nu merg la școală sau afacerile fără suficienți lucrători se vor gândi că “o regulă se aplică lor, iar alta pentru noi”, politicienii având acces la “testarea VIP”. Liderul liberal-democraților, Sir Ed Davey, a spus: “Ce-ar fi dacă profesorii, lucrătorii din transporturi și cei din Sănătate ar putea să facă parte din acest test pilot, sau este doar pentru puținii privilegiați?”.

Citit 773 ori Ultima modificare Duminică, 18 Iulie 2021 21:49

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.