România, sprijin total pentru reformarea Republicii Moldova

România, sprijin total pentru reformarea Republicii Moldova
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

România este gata să sprijine amplu agenda ambițioasă de reforme a președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, și a noului guvern și să accelereze proiectele bilaterale, printr-un nou acord, a declarat vineri ministrul român al Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, în cadrul vizitei oficiale pe care o efectuează la Chișinău chiar în ziua în care Curtea Constituțională a validat rezultatele alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie.

Ministrul Bogdan Aurescu a exprimat încrederea părţii române că la Chişinău va fi învestit rapid un guvern care să gestioneze cu responsabilitate situaţia din Republica Moldova, să asigure stabilitatea politică, o guvernare eficientă şi să dea un nou impuls procesului de reformă democratică profundă, în vederea consolidării statului de drept, a accelerării şi eficientizării luptei anticorupţie şi construirii unor instituţii democratice solide, pentru asigurarea prosperităţii societăţii în întregul său.

Totodată, şeful diplomaţiei române a reiterat, cu acest prilej, faptul că cetăţenii Republicii Moldova au arătat, prin votul lor, la fel ca în cazul alegerilor prezidenţiale, maturitate democratică şi faptul că doresc un stat cu instituţii puternice care să lucreze în beneficiul lor.

Bogdan Aurescu a anunţat că cele două părţi au agreat crearea unui grup informal bilateral de lucru pentru identificarea priorităţilor de cooperare în perioada următoare. Astfel, se va urmări sprijinirea punerii în aplicare a reformelor de către noul executiv, implementarea accelerată a proiectelor bilaterale prioritare în curs şi identificarea de noi proiecte şi programe, inclusiv pe baza priorităţilor de guvernare şi a necesităţilor concrete pe termen scurt şi mediu.

Cu ocazia vizitei, România a donat încă 100.620 de doze de vaccin anti-COVID-19.

La rândul ei, preşedintele Maia Sandu a accentuat colaborarea foarte bună dintre România şi R. Moldova şi a arătat că apreciază deschiderea autorităţilor de la Bucureşti de a consolida şi aprofunda parteneriatul bilateral, care să devină şi mai puternic, oferind soluţii pentru cetăţeni.

Citit 529 ori Ultima modificare Sâmbătă, 24 Iulie 2021 00:00

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.