Regele Juan Carlos, între exil și anchetele judiciare

Regele Juan Carlos, între exil și anchetele judiciare
Monarhia spaniolă și ”moștenirea trecutului”
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Exact cu un an în urmă, la 3 august 2020, fostul rege al Spaniei, Juan Carlos, îşi părăsea ţara pentru a începe un exil de lux în Emiratele Arabe Unite (EAU), dar anchetele judiciare care l-au determinat să plece sunt în curs de desfăşurare şi fac ipotetică eventuala sa revenire în patrie, comentează AFP.

Referitor la această plecare, fostul monarh, în vârstă de 83 de ani, explicase că voia ''să-i faciliteze'' fiului său Felipe al VI-lea ''exercitarea'' funcţiilor în faţa ''consecinţelor publice ale unor evenimente din trecut din viaţa (sa) privată''.

Dar destinaţia aleasă pentru refugiu, Emiratele Arabe Unite, a exacerbat criticile, în timp ce legăturile sale cu monarhiile din Golf sunt în centrul suspiciunilor cu privire la averea sa opacă.

Juan Carlos face obiectul unor anchete în Spania şi în Elveţia, justiţia încercând să stabilească dacă a încasat sau nu un comision în cadrul atribuirii unor companii spaniole a unui contract pentru construirea unei linii de tren de mare viteză în Arabia Saudită în 2011.

În centrul acestui caz figurează un virament de 100 milioane de dolari pe care i-ar fi primit în 2008 de la fostul rege saudit Abdallah într-un cont din Elveţia.

Vizat în Spania de alte două anchete judiciare, Juan Carlos a încercat să evite urmărirea penală procedând de la sfârşitul anului 2020 la două regularizări ale obligaţiilor fiscale pentru o sumă totală de peste 5 milioane de euro. Dar justiţia nu s-a pronunţat încă, în timp ce autorităţile fiscale au deschis în plus o anchetă pentru a stabili originea acestor fonduri. Juan Carlos nu a fost urmărit penal pentru nicio infracţiune până în prezent.

Însă respectivele anchete au afectat reputaţia acestui actor-cheie în tranziţia spre democraţie după sfârşitul dictaturii franchiste în 1975, care a trebuit să abdice în 2014 pe fondul înmulţirii dezvăluirilor despre viaţa sa privată.

Ceremoniile ocazionate de împlinirea a 40 de ani de la lovitura militară eşuată la 23 februarie 1981, la dejucarea căreia a contribuit, au avut loc anul acesta în absența sa.

Deşi detalii ale anchetelor în centrul cărora se află mai răsuflă în presa spaniolă, Juan Carlos rămâne departe de luminile reflectoarelor de un an, de când s-a stabilit în insula paradisiacă Nurai, unde este vizitat cu regularitate de fiicele sale Elena şi Cristina.

Preocupat să protejeze imaginea monarhiei, Felipe al VI-lea s-a distanţat de tatăl său, renunţând la moştenirea personală a acestuia şi privându-l totodată pe acesta de o alocaţie anuală de aproape 200.000 de euro de la buget.

Potrivit lui Jose Apezarena, autorul mai multor volume despre Felipe al VI-lea, actualul monarh nu vrea să dea undă verde întoarcerii tatălui său în Spania.

Citit 335 ori Ultima modificare Marți, 03 August 2021 21:30

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.