UPDATE: Atacuri teroriste lângă aeroportul din Kabul, soldate cu peste 100 de morți

UPDATE: Atacuri teroriste lângă aeroportul din Kabul, soldate cu peste 100 de morți
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

UPDATE, 27 august 2021. Cu doar câteva zile înainte de termenul la care evacuarea Afganistanului trebuia încheiată, evenimentele au luat o turnură dramatică. O serie de explozii care au avut loc joi în apropierea aeroportului din Kabul, întreaga operațiune de evacuare fiind blocată. Evenimentele se desfășoară cu repeziciune, însă proporția dezastrului, în termen de victime umane, crește de la un minut la altul. Bilanțul morților în urma atacurilor de joi, care au fost revendicate de ISIS, se cifrează la 110.

Generalul Corpului de Marină al SUA, Kenneth McKenzie, a informat Pentagonul că, foarte probabil, ISIS va continua atacurile teroriste în Afganistan până pe 31 august, termenul-limită de evacuare a civililor.

Ministrul britanic al Apărării, Ben Wallace, a avertizat, vineri, că ameninţarea de noi atacuri va creşte pe măsură ce operaţiunea de evacuare se apropie de final. "Cu cât ne apropiem mai mult de data stabilită de retragere a trupelor din Afganistan, riscurile producerii unui nou atentat terorist cresc considerabil. Anumite grupări precum ISIS urmăresc să revendice un titlu care ar susține că organizațiile teroriste au alungat SUA sau Marea Britanie din Afganistan", a declarat Wallace, pentru Sky News.

De asemenea, Kremlinul spune că pericolul din Afganistan rămâne ridicat.

Între timp, potrivit informațiilor obținute de Al Jazeera, cel puțin 110 persoane au fost ucise în cele două explozii din afara aeroportului din Kabul, inclusiv 13 soldați americani.

Forţele britanice au intrat în faza finală a evacuărilor de pe aeroportul din Kabul, care urmau să se încheie "în câteva ore", a anunţat vineri Ministerul Apărării de la Londra. Ministrul Ben Wallace a explicat că, la ora 3:30 GMT, Marea Britanie a ”închis Baron Hotel", unde erau chemaţi candidaţii la plecarea în Regatul Unit, a "închis centrul de procesare" a solicitanţilor de azil şi Abbey Gate, unul din cele trei puncte de acces la aeroportul din Kabul, unde s-a produs joi unul din cele două atentate sinucigaşe revendicate de gruparea jihadistă Statul Islamic.

Eforturile se concentrează acum pe evacuarea cetăţenilor britanici şi a altora care au primit autorizarea de a pleca şi se află deja la aeroport, a indicat ministerul. Nicio altă persoană nu va mai fi chemată la aeroport pentru evacuare, au precizat autorităţile. "Regretăm profund că nu toţi au putut fi evacuaţi în cursul acestui proces", a declarat ministrul Ben Wallace, într-un comunicat.

Și Spania a anunţat vineri sfârşitul operaţiunilor sale de evacuare de la Kabul, odată cu sosirea "ultimelor două zboruri spaniole" din Dubai, după ceva mai mult de o săptămână de la crearea acestui pod aerian, transmite AFP. Cu aceste două zboruri, evacuarea de către Spania a colaboratorilor afgani şi a familiilor lor se încheie, a anunţat guvernul iberic, într-un comunicat.

Preşedintele SUA, Joseph Biden, a condamnat vehement atentatele produse în zona aeroportului din Kabul şi a avertizat că armata americană îi va depista pe teroriştii care le-au comis. "Teroriştii au atacat aeroportul din Kabul, iar evaluările serviciilor noastre de informaţii atribuie responsabilitatea grupului ISIS-K", a declarat Joseph Biden, referindu-se la ISIS-Provincia Khorasan, filiala afgană a reţelei teroriste Stat Islamic în Irak şi Siria. "Cei care au comis acest atac şi toţi cei ce vor răul Americii trebuie să ştie că noi nu vom ierta, nu vom uita, îi vom căuta şi îi vom face să plătească. Voi apăra interesele noastre şi ale cetăţenilor noştri. Vom riposta cu forţă şi precizie la momentul oportun, în locul în care vom vrea şi când vom vrea", a avertizat preşedintele SUA. (Cristinel Luca)


UPDATE, 26 august 2021. Explozii cu sute de victime, după ce serviciile de informații au avertizat că un atac terorist pe aeroportul din Kabul este "iminent" * Cel puțin două explozii au avut loc la Kabul, una la poarta a aeroportului din Kabul și alta în apropierea unui hotel. Cel puțin 60 persoane au murit, inclusiv copii, iar numărul răniților se ridică la peste 140. Oficialii americani vorbesc despre atentate sinucigașe, care au fost precedate de amenințări venite din partea Statului Islamic. Printre decedaţi se află şi 12 militari americani. Cei 9 cetăţeni români aflaţi încă în Afganistan nu au fost afectaţi de atacuri.


Există informaţii "extrem, extrem de credibile" despre un atac iminent, planificat de către insurgenţi, împotriva celor care se adună pe aeroportul din Kabul în încercarea de a fugi din Afganistan, a declarat joi secretarul de stat britanic pentru forţele armate, James Heappey, explicând de ce Londra le-a recomandat în cursul nopţii de miercuri spre joi cetăţenilor britanici să nu vină pe aeroportul din Kabul, potrivit Reuters şi AFP.

Ministerul de Externe britanic le-a transmis miercuri seară cetăţenilor britanici să nu se deplaseze spre Aeroportul internaţional "Hamid Karzai", unde mii de persoane aşteaptă să se îmbarce într-un avion pentru a pleca din ţară înainte de data-limită de 31 august, când SUA şi aliaţii lor trebuie să-şi încheie retragerea trupelor şi să pună capăt evacuărilor.

"Există o ameninţare ridicată şi permanentă de atac terorist", subliniază ministerul, în timp ce mii de afgani se îmbulzesc în continuare la porţile aeroportului, în speranţa de a putea fugi din Afganistanul căzut în mâinile talibanilor. "Cred că există printre cei care aşteaptă o poftă de a se expune la risc, dar informaţia despre această ameninţare este într-adevăr extrem de credibilă. Există o reală iminenţă", a subliniat el.

Responsabilul britanic a afirmat că ţările occidentale mizează pe talibani în privinţa securităţii în afara aeroportului şi că, în pofida avertismentelor, un număr mare de persoane mai aşteaptă acolo. "Pot să spun doar că ameninţarea este gravă. Vom face tot posibilul pentru a-i proteja pe cei care sunt acolo", a spus acelaşi oficial. "Există toate şansele ca, pe măsură ce vor apărea informaţii suplimentare, să putem schimba recomandările şi să înregistrăm din nou oamenii, dar nu există nicio garanţie în acest sens".

Regatul Unit şi-a sfătuit miercuri seară târziu cetăţenii să nu se deplaseze spre aeroportul din Kabul pentru a fi evacuaţi din Afganistan, avertizându-i împotriva unui risc ridicat de "atac terorist".

Secretarul de stat britanic a explicat că nu poate "oferi detalii despre ameninţarea exactă", dar a asigurat că guvernele american şi australian dispun de asemenea de "informaţii foarte credibile" cu privire la un "atac letal extrem de iminent".

Potrivit ultimelor cifre publicate de Ministerul britanic al Apărării miercuri seară, Regatul Unit a evacuat până acum 11.474 de persoane din Afganistan, de la 13 august, între care 6.946 de afgani.

Citit 1694 ori Ultima modificare Vineri, 27 August 2021 16:30

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.