Trenul „Connecting Europe Express” va ajunge și în România

Trenul „Connecting Europe Express” va ajunge și în România
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Trenul "Connecting Europe Express", creat în cadrul Anului european al căilor ferate 2021 și plecat joi din Lisabona, va străbate 26 de țări, printre care și România. Potrivit Comisiei Europene, trenul va opri în peste 100 de localități, în cursul călătoriei sale de cinci săptămâni, înainte de a ajunge la Paris, pe 7 octombrie. În total, traseul are o lungime de 20.000 de kilometri, iar trenul va traversa 33 de puncte de trecere a frontierei. Plecând de la Lisabona și încheindu-și călătoria la Paris, trenul va face o oprire notabilă la Ljubljana, conectând președințiile portugheză, slovenă și franceză ale Consiliului UE.

De-a lungul călătoriei, sunt prevăzute diverse evenimente pentru a întâmpina trenul în gările în care se va opri. Persoanele pasionate de căile ferate vor putea urmări, de asemenea, dezbaterile care vor avea loc la bord, precum și conferințele privind politica UE în domeniul infrastructurii și rolul rețelei transeuropene de transport, care vor fi transmise în direct pe site-ul web al evenimentului, de la Lisabona, București, Berlin și Bettembourg.

Trenul va ajunge în România pe 17 septembrie. Gările românești în care va opri sunt București Nord, Brașov, Sibiu, Oradea și Arad.

Din cauza lățimilor diferite ale ecartamentului din Europa, "Connecting Europe Express" va fi compus, de fapt, din trei trenuri - trenul iberic, trenul standard și trenul baltic - care se vor întâlni de-a lungul călătoriei.

"Proiectul este o ocazie de a reaminti lipsa interoperabilității dintre unele părți ale rețelei feroviare europene, dar și de a demonstra cooperarea foarte bună dintre întreprinderile feroviare și administratorii de infrastructură", a transmis Comisia Europeană.

Vagoanele care alcătuiesc trenul au fost oferite de diferite companii feroviare europene.

Citit 465 ori Ultima modificare Joi, 02 Septembrie 2021 16:15

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.