Viitorul Afganistanului, negociat în Qatar, între diplomaţi americani şi emisarii talibanilor

Viitorul Afganistanului, negociat în Qatar, între diplomaţi americani şi emisarii talibanilor
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken, a început, marţi, 7 septembrie 2021, discuţii-cheie în Qatar, ţară devenită interlocutorul major al talibanilor de la Kabul şi unul dintre actorii esenţiali pentru redeschiderea aeroportului din capitala afgană, informează AFP.

Secretarul de stat american a sosit luni seară la Doha, unde a participat la un dineu cu emirul Tamim bin Hamad al-Thani, însoţit de ministrul american al apărării, Lloyd Austin. Cei doi responsabili americani i-au transmis emirului gratitudinea SUA pentru "extraordinarul sprijin al Qatarului în vederea facilitării tranzitului de cetăţeni americani, parteneri (ai Washingtonului) şi alţi afgani în pericol", a precizat Departamentul de Stat american.

Blinken a discutat marţi dimineaţă cu omologul său qatarez, Mohammed bin Abderrahman al-Thani, înainte de a susţine o scurtă conferinţă de presă comună. În timpul conferinţei de presă, Blinken a declarat că talibanii au promis din nou că îi vor lăsa pe afganii care "au documente de călătorie să plece nestingherit" din Afganistan.

La rândul său, Qatarul a reafirmat că aeroportul din Kabul, închis după plecarea ultimilor americani la sfârșitul lui august, se va deschide în curând, însă fără a preciza data.

Administraţia lui Joe Biden se află sub presiune în faţa unor informaţii uneori confuze în legătură cu sute de persoane, printre care americani, blocate pe aeroportul Mazar-i-Sharif din nordul Afganistanului.

În timpul vizitei sale în Qatar, şeful diplomaţiei americane are programată o întrevedere şi cu responsabili de la Al Udeid, baza militară americană instalată în Qatar şi unde sunt găzduiţi mii de refugiaţi afgani. Aceasta este prima deplasare în regiune a unor înalţi responsabili americani după preluarea puterii de către talibani, pe 15 august, şi plecarea, două săptămâni mai târziu, a ultimilor americani prezenţi la Kabul.

Blinken şi Austin vor să discute despre un dosar ce constituie în acelaşi timp o miză geopolitică majoră şi o potenţială criză umanitară, care mobilizează comunitatea internaţională.

Talibanii au afirmat luni că au preluat controlul asupra întregului Afganistan, inclusiv Valea Panjshir, unde liderul rezistenţei locale, Ahmad Massoud, a îndemnat populaţia să se ridice împotriva lor.

Pe plan politic, componenţa noului executiv taliban se lasă încă aşteptată. Analiştii estimează că islamiştii au fost ei înşişi luaţi prin surprindere de rapiditatea accederii lor la putere şi nu au avut timp să pregătească paşii următori.

Comunitatea internaţională speră la un guvern ”incluziv”, care să dovedească dorinţa reală a talibanilor de a împărţi puterea cu alţi componenţi ai vieţii politice afgane.

Citit 405 ori Ultima modificare Marți, 07 Septembrie 2021 21:45

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.