Cancelarul austriac Sebastian Kurz a demisionat, după acuzații de corupţie şi mită

Cancelarul austriac Sebastian Kurz a demisionat, după acuzații de corupţie şi mită
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Cancelarul conservator austriac Sebastian Kurz, suspectat că ar fi implicat într-o afacere de corupţie, şi-a anunţat demisia sâmbătă seară, informează AFP.

"Vreau să mă retrag, pentru a pune capăt blocajului, a evita haosul şi a asigura stabilitatea", le-a declarat el reporterilor din Viena, potrivit Reuters.

Kurz a indicat totodată că-l propune pe ministrul de Externe Alexander Schallenberg, un diplomat de carieră, drept succesor al său.

De la anunţarea, miercuri, de către parchet a deschiderii unei anchete care-l vizează în urma unor acuzaţii de corupţie, Kurz a fost presat să se retragă.

Acuzațiile aduse lui Sebastian Kurz au dat peste cap și scena politică austriacă. Miniştrii din Partidul Poporului din Austria (ÖVP, conservator) au anunţat inițial joi că vor demisiona, în cazul în care cancelarul Sebastian Kurz va fi destituit. ''Va exista o participare a ÖVP la acest guvern numai dacă Sebastian Kurz se află la conducerea sa'', au afirmat miniştrii ÖVP, într-o declaraţie.

Inițial, liderul în vârstă de 35 de ani a refuzat să demisioneze, denunţând acuzaţiile drept "fabricate", însă Verzii, partenerii juniori ai conservatorilor la guvernare, şi-au intensificat în ultimele zile criticile la adresa sa. Vineri, vicecancelarul Werner Kogler, liderul ecologiștilor, a declarat că Sebastain Kurz "nu mai este apt să-și exercite funcțiile", după discuții cu liderii celorlalte partide.

Potrivit anchetatorilor, Sebastian Kurz ar fi folosit în trecut fonduri guvernamentale pentru a-şi asigura o acoperire media favorabilă.

Procurorii austrieci au anunţat că l-au plasat sub anchetă pe Kurz împreună cu alte nouă persoane, sub bănuiala de abuz de încredere, corupţie şi mită, cu diferite grade de implicare.

Există suspiciunea că, începând din 2016, când Sebastian Kurz încerca să preia şefia ÖVP, Ministerul de Finanţe, aflat sub conducerea conservatorilor, a plătit pentru sondaje şi acoperire favorabile tânărului politician într-un cotidian.

Kurz este investigat şi sub suspiciunea de sperjur într-un dosar separat, în care de asemenea neagă că ar fi comis nereguli.

Aceste dosare reprezintă pentru Sebastian Kurz o încercare politică majoră, după ce scăpase relativ neatins din scandalul unei înregistrări video compromiţătoare din 2019, care a pus capăt coaliţiei sale cu Partidul Libertăţii, de extremă dreapta.

Citit 346 ori Ultima modificare Duminică, 10 Octombrie 2021 22:45

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.