Populistul Andrej Babis, înfrângere în alegerile parlamentare din Cehia

Populistul Andrej Babis, înfrângere în alegerile parlamentare din Cehia
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Coaliţia cehă de centru-dreapta Împreună a câştigat, sâmbătă, la limită, alegerile parlamentare, în dauna premierului populist miliardar Andrej Babis, potrivit rezultatelor aproape complete, care au constituit o surpriză, comentează AFP. Rezultatele parţiale publicate anterior de site-ul electoral oficial îl arătau pe Babis confortabil în frunte, respectând sondajele, dar diferenţa s-a topit şi rezultatul a basculat pe măsură ce au fost numărate buletinele de vot din marile oraşe. După numărarea a peste 99,9 la sută din voturi, alianţa Împreună, compusă din Partidul Democratic Civic, de dreapta, TOP 09 (centru-dreapta) şi Uniunea Creştin-Democrată (centru), a obţinut 27,78 la sută din voturi, asigurându-şi 72 de locuri. Ea a devansat mişcarea populistă ANO condusă de Andrej Babis, care, cu 27,14 la sută din voturi, primeşte 71 de mandate.

Coaliția Împreună, al cărei lider s-a poziţionat imediat pentru a forma viitorul guvern, ar dispune de o majoritate de 108 locuri în parlament (din totalul de 200) dacă formează o coaliţie mai largă cu Partidului Piraţilor (antisistem) şi cu mişcarea centristă a Primarilor şi Independenţilor (STAN).

Un al patrulea partid va fi reprezentat în parlament, mişcarea de extremă-dreaptă şi anti-musulmană Libertate şi democraţie directă (SPD), condusă de antreprenorul Tomio Okamura, născut la Tokyo, care a obţinut aproape 10 la sută din voturi şi ar putea conta pe 20 de deputaţi.

Citit 404 ori Ultima modificare Duminică, 10 Octombrie 2021 22:45

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.