Comisia Europeană pregătește acțiuni împotriva Poloniei

Comisia Europeană pregătește acțiuni împotriva Poloniei
Ripostă după atacarea tratatelor europene
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a avertizat marţi, la Strasbourg, că executivul UE va acţiona pentru a apăra "valorile comune" ale Uniunii Europene, după decizia Tribunalului constituţional polonez, care contestă primatul dreptului european, relatează AFP şi dpa.

"Sunt profund îngrijorată. Această decizie (a Tribunalului constituţional polonez - n.r.) pune sub semnul întrebării fundamentele Uniunii Europene. Este o provocare directă la adresa unităţii ordinii legale europene", a mai spus şefa Comisiei.

Ea a afirmat că există trei opţiuni: deschiderea unor noi proceduri de infringement, declanşarea noului mecanism de protecţie pentru suspendarea plăţii fondurilor către Varşovia sau recurgerea la procedura din Articolul 7 al Tratatului UE, care ar putea duce la privarea Poloniei de dreptul de vot.

În replică, prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki, venit să se exprime în hemiciclul de la Starsbourg, a spus că Polonia respinge "şantajul" Uniunii Europene şi a afirmat că, pentru ţara sa, Constituţia rămâne "legea supremă".

Potrivit EFE, premierul polonez a insistat că "dreptul UE nu primează în faţa normelor naţionale şi acest lucru se aplică în toate statele membre".

"Ţările sunt suveranul european, sunt gardianul tratatelor şi statele membre sunt cele care stabilesc competenţele în interiorul UE. În cadrul tratatelor, am oferit numeroase competenţe Uniunii Europene, dar nu pe toate. Sunt multe aspecte ale dreptului care continuă să fie de competenţa statelor membre", a insistat el.

Morawiecki a pus totodată accentul pe "diferenţele" pe care le face UE între statele membre şi a dat asigurări că Polonia vede "împărţirea între ţări tari şi slabe, noi şi vechi". "Din nefericire, vedem diferenţa dintre cei mai buni şi cei mai răi (...) o Europă cu două viteze. (...) A ne preface că nu există probleme are efecte nefaste", a afirmat el, insistând totodată asupra îndelungatei tradiţii democratice a Poloniei.

Premierul polonez a mai spus că în Polonia există o majoritate proeuropeană, care este prezentă şi în guvernul de la Varşovia, însă a avertizat că aceasta "nu risipeşte îndoielile cu privire la calea pe care se îndreaptă UE".

În ciuda criticilor, Morawiecki şi-a încheiat discursul pe un ton conciliant: "Trăiască Uniunea Europeană, trăiască ţările suverane, trăiască Europa, cel mai bun loc din lume".

Polonia se află de câţiva ani în conflict deschis cu Bruxellesul cu privire la reformele judiciare controversate puse în aplicare de partidul populist de dreapta, Lege şi Justiţie (PiS).

Citit 210 ori Ultima modificare Miercuri, 20 Octombrie 2021 20:35

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.