Premieră: Republica Moldova cumpără gaze din Țările de Jos

Premieră: Republica Moldova cumpără gaze din Țările de Jos
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Republica Moldova va primi un milion de metri cubi de gaz natural de la compania Vitol din Țările de Jos. Agora.md scrie că unul dintre cei mai mari transportatori de produse petroliere din lume a semnat, marți, un contract de livrare a gazelor naturale cu Energocom, furnizorul de stat al Republicii Moldova pentru energie electrică.

Agenția Proprietății Publice a anunțat că Vitol, unul dintre primii trei transportatori mondiali de produse petroliere, a câștigat apelul lansat de Energocom. Potrivit contractului, joi compania urma să livreze un milion de metri cubi de gaze naturale Republicii Moldova.

Luni, Republica Moldova a făcut istorie, cumpărând pentru prima dată gaze dintr-o sursă care nu este Gazprom, a declarat Nicu Popescu, ministrul de Externe al republicii, într-un interviu acordat BBC. Transportul de gaz de la compania PGNiG din Polonia a fost de un milion de metri cubi.

Până acum, 100% din gazul moldovenesc a venit din Rusia. Dar contractul de furnizare a expirat la sfârșitul lunii septembrie. Gazprom a majorat prețul, iar Chișinăul a refuzat să-l plătească. În lipsa unui nou acord, gigantul energetic rus a redus livrările, ceea ce a determinat Moldova să declare o stare de urgență de 30 de zile. Gazprom a acuzat Moldova că "a provocat o criză" și a cerut rambursarea unei datorii de 709 milioane de dolari (514 milioane de lire sterline), pe care Moldova o contestă.

Negocierile continuă. Oficialii moldoveni spun că ar dori să semneze un nou contract cu Gazprom, dar numai dacă termenii sunt favorabili.

Citit 767 ori Ultima modificare Joi, 28 Octombrie 2021 19:00

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.