Summitul COP26 - UE va introduce taxe vamale pentru emisiile de carbon

Summitul COP26 - UE va introduce taxe vamale pentru emisiile de carbon
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat la summitul COP26 privind schimbările climatice, că Uniunea Europeană va institui ''în trei ani'' o taxă vamală pe CO2, adică taxarea emisiilor de carbon asociate fabricării unor anumite produse, relatează agenţia EFE.

''Este important ca eforturile (de combatere a încălzirii climatice) să nu fie subminate de riscul de relocare a emisiilor de carbon. Din acest motiv planul nostru pentru 2030 include un mecanism de ajustare la graniţă'', a spus Von der Leyen la summit.

Ea a amintit că în UE funcţionează din anul 2005 o piaţă de tranzacţionare a emisiilor de CO2. Comisia le-a propus statelor membre ale UE şi Parlamentului European crearea unui sistem de taxare a carbonului pentru anumite produse importate din state terţe.

''Acesta se va aplica iniţial unui număr limitat de produse care prezintă un risc ridicat de relocare a emisiilor de carbon (situaţia în care companiile îşi transferă producţia către ţări cu limite ale emisiilor de carbon mai puţin stricte n.red), precum ciment, fier, oţel, aluminiu, îngrăşăminte sau electricitate'', a preciza şefa Comisiei Europene, care a cerut comunităţii internaţionale să creeze mecanisme de taxare a emisiilor de CO2.

Acest mecanism încă este departe de a deveni realitate, dar este un instrument pe care UE îl va folosi pentru a exercita presiuni asupra comunităţii internaţionale astfel încât aceasta să taxeze emisiile de gaze cu efect de seră.

Citit 253 ori Ultima modificare Miercuri, 03 Noiembrie 2021 17:41

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.