Tot mai multe țări, în alertă din cauza variantei de coronavirus din Africa de Sud

Tot mai multe țări, în alertă din cauza variantei de coronavirus din Africa de Sud
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

O nouă variantă de coronavirus, B.1.1.529, depistată în Africa de Sud, care are mutații ce ar putea să o facă rezistentă la sistemul imun, fie că este vorba de vaccinare sau de trecerea prin boală, stârnește o mare îngrijorare, iar Israelul, țara care și-a recăpătat renumele de „pionier” în ceea ce privește măsurile antiepidemice, a decis deja să interzică orice călătorii din și în Africa de Sud și unele țări vecine. O măsură similară este luată și de Marea Britanie. Comisia Europeană propune suspendarea zborurilor din sudul Africii, din cauza noii variante a coronavirusului.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) s-a reunit vineri pentru a evalua situația epidemiologică ca urmare a identificării noii variante COVID-19 în Africa de Sud, pe fondul temerilor că aceasta ar fi și cea mai agresivă dintre tulpinile noului coronavirus, relatează The Guardian. Între timp, a fost confirmat primul caz de infectare cu varianta B.1.1.529 în Europa, respectiv în Belgia. Un caz fusese deja confirmat în Israel. Tot mai multe state din întreaga lume decid suspendarea zborurilor dinspre zona Africii de Sud. Ședința OMS va stabili dacă varianta B.1.1.529 este ”una de interes” sau ”una îngrijorătoare”. Varianta care a fost identificată marți a atras atenția inițial pentru că prezintă ”un număr extrem de mare de mutații”. Oamenii de știință spun că trebuie analizat dacă aceasta va face ca vaccinurile anti-COVID să devină ineficiente.

Până acum, mai multe țări au impus restricții de călătorie pentru Africa de Sud. Regatul Unit a impus restricții în șase țări, inclusiv Africa de Sud, Namibia, Zimbabwe, Botswana, Lesotho și Eswatini. Singapore a plasat șapte țări pe lista roșie. Japonia a implementat restricții din șase țări, potrivit unei surse locale. Israelul a interzis călătoriile din Africa de Sud și le-a interzis cetățenilor săi să viziteze șapte țări din regiunea sud-africană. Germania interzice călătoriile din Africa de Sud, permițând doar cetățenilor germani să intre în țară. Italia a interzis intrarea tuturor celor care au vizitat țări din sudul Africii în ultimele două săptămâni. De asemenea, Republica Cehă a instituit o interdicție care intră în vigoare sâmbătă. Franța a plasat șapte țări pe lista roșie: Africa de Sud, Lesotho, Botswana, Zimbabwe, Mozambic, Namibia şi Eswatini.

Într-un mesaj publicat pe Twitter, Ursula von der Leyen anunță că „Comisia Europeană va propune, în strânsă coordonare cu statele membre, activarea „frânei de urgență” pentru a opri călătoriile aeriene din regiunea sud-africană din cauza variantei de îngrijorare B.1.1.529”.

Germania va declara Africa de Sud „zonă cu variante de virus”, vineri, a declarat o sursă a Ministerului Sănătăţii, citată de Reuters. Decizia, care urma să intre în vigoare de vineri seară, impune companiilor aeriene să opereze zboruri doar cu cetățeni germani din Africa de Sud, potrivit sursei. Germanii care se întorc, chiar și cei care sunt vaccinați, vor trebui să stea 14 zile în carantină.

Varianta B.1.1.529 prezintă un număr „extrem de ridicat” de mutaţii, au anunțat joi oamenii de ştiinţă sud-africani, care detectaseră anterior varianta Beta, una dintre cele patru variante etichetate drept „îngrijorătoare” de OMS, întrucât există dovezi că ar fi mai contagioasă, iar vaccinurile au o eficienţă mai scăzută împotriva acesteia. Un expert a descris varianta B.1.1.529 drept „cea mai gravă” pe care a văzut-o până acum și există îngrijorarea că are potențialul de a eluda sistemul imunitar, relatează BBC. Varianta secvențiată în Africa de Sud are un număr semnificativ de mutații, „poate dublu față de numărul de mutații pe care l-am văzut în varianta Delta”, a spus ministrul britanic al Sănătății.

Citit 603 ori Ultima modificare Vineri, 26 Noiembrie 2021 21:20

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.