Gabriel Boric, cel mai tânăr președinte al statului Chile

Gabriel Boric, cel mai tânăr președinte al statului Chile
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Străzile capitalei Santiago, ca şi în numeroase oraşe din Chile au explodat de bucurie la anunţul victoriei candidatului de stânga, Gabriel Boric, asupra adversarului său de extremă dreapta, José Antonio Kast, duminică, în turul doi al alegerilor prezidenţiale, notează AFP.

Coaliţia de stânga din care face parte Partidul Comunist a înregistrat o victorie zdrobitoare în acest duel fără precedent de la revenirea la democraţie în 1990, între doi candidaţi cu proiecte sociale diametral opuse.

Potrivit rezultatelor oficiale finale (99,96% din secţiile de votare), Gabriel Boric, care la 35 de ani este cel mai tânăr preşedinte al ţării şi printre cei mai tineri conducători din lume, a câştigat cu 55,87% din voturi, faţă de 44,13% pentru José Antonio Kast, un admirator al dictaturii lui Augusto Pinochet, susţinut de ansamblul dreptei chiliene.

Peste un milion de voturi îi separă cei doi candidaţi (4,6 faţă de 3,6). Prezenţa la vot a depăşit 55%, un maxim istoric de când a fost eliminat votul obligatoriu, în 2012. "Boric a reuşit să mobilizeze cel mai greu segment de mobilizat: tinerii", a declarat pentru AFP politologul Claudia Heiss.

Prin proiectul său de stat al bunăstării, o schimbare de amploare în ţara considerată ca fiind laboratorul liberalismului din America Latină, Gabriel Boric a câştigat, adunând în jurul său clasa mijlocie spre superioară, în principal la Santiago de Chile.

Gabriel Boric intenţionează să promoveze o reformă fiscală majoră, pentru a-i implica pe cei bogaţi în programul său de acces mai bun la sănătate, educaţie şi crearea unui nou sistem de pensii, acum în întregime privat. Chile este cea mai inegală ţară din OCDE.

Îmbrăcat într-un costum închis la culoare şi cămaşă albă deschisă la guler, cu ochelari subţiri şi barbă deasă, Gabriel Boric le-a promis zecilor de mii de simpatizanţi adunaţi să îl asculte în centrul capitalei "mai multe drepturi sociale".

O mulţime compactă şi plină de veselie a ieşit pe străzile capitalei, fluturând steaguri chiliene, inclusiv în Plaza Italia, epicentrul mitingurilor din 2019 pentru mai multă justiţie socială.

Preşedintele în exerciţiu, Sebastian Pinera, l-a felicitat într-un mesaj video pe noul şef de stat ales, care îşi va prelua oficial mandatul la 11 martie 2022.

Citit 356 ori Ultima modificare Luni, 20 Decembrie 2021 17:30

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.