Blocaj al discuţiilor UE-UK pentru negocierea protocolului nord-irlandez

Blocaj al discuţiilor UE-UK pentru negocierea protocolului nord-irlandez
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Unioniştii nord-irlandezi au avertizat-o pe şefa diplomaţiei britanice, Liz Truss, că vor exista ''implicaţii majore'' dacă nu reuşeşte să stabilească un termen rapid pentru încheierea negocierilor cu Uniunea Europeană asupra Protocolului nord-irlandez, relatează luni cotidianul The Times.

Liderul Partidului Democratic Unionist (DUP), Sir Jeffrey Donaldson, a spus că Truss trebuie să ofere o ''dată clară'' pentru încheierea tratativelor cu Bruxellesul. Acest avertisment intervine după ce, săptămâna trecută, vicepreşedintele Comisiei Europene pentru relaţii interinstituţionale, Maros Sefcovic, a declarat că Londra a ''încălcat un mare volum de încredere'' în legătură cu Protocolul nord-irlandez. ''Avem nevoie acum de o dată clară. Ne trebuie un calendar clar în care să existe aşteptări pentru progrese reale sau în care guvernul să adopte măsuri care sunt necesare'', a adăugat Donaldson.

Protocolul nord-irlandez din cadrul Acordului de retragere a Regatului Unit din UE prevede că, pentru a preveni o reintroducere a frontierei fizice între Irlanda de Nord şi Republica Irlanda (ţară membră a Uniunii Europene), care ar ameninţa Acordul de pace din Vinerea Mare semnat în 1998, controalele vamale se vor efectua în porturile nord-irlandeze, inclusiv pentru mărfurile venite din Marea Britanie.

Londra a ameninţat în mai multe rânduri că va activa articolul 16 al acestui protocol care permite suspendarea anumitor prevederi, în special în caz de ''mari dificultăţi economice''. Britanicii acuză că acest protocol se află la originea dificultăţilor de aprovizionare în Irlanda de Nord.

Disfuncţionalităţile apărute în transportul unor mărfuri către provincia Irlanda de Nord au determinat Londra să solicite în mod repetat schimbarea unor părţi din protocol şi să ameninţe cu activarea măsurilor de salvgardare, prevăzute în acord, dacă UE nu reuşeşte să accepte modificarea textului.

În luna octombrie, Comisia Europeană i-a propus Londrei un set de măsuri care ar diminua birocraţia vamală, ar reduce cu 80 la sută controalele asupra produselor lactate, cărnii şi altor mărfuri alimentare britanice şi ar asigura un flux de medicamente fără sincope. Londra a susţinut însă că măsurile propuse nu sunt suficient de ambiţioase.

Citit 391 ori Ultima modificare Luni, 03 Ianuarie 2022 17:15

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.