Britanicii avertizează că Putin plănuiește o lovitură de stat în Ucraina

Britanicii avertizează că Putin plănuiește o lovitură de stat în Ucraina
O nouă incursiune a Rusiei ar atrage "sancțiuni dure". În imagine, Liz Truss, șefa diplomației britanice, și președintele rus Vladimir Putin
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Marea Britanie dezvăluie că Vladimir Putin pune la cale o lovitură de stat la Kiev pentru a instala în Ucraina un președinte și un guvern pro-Moscova. Dezvăluirile neobișnuite au mers până acolo încât ministerul britanic de Externe a avansat și numele candidatului la care se gândește Putin, fostul parlamentar Evgheni Muraev, relatează BBC și The Guardian. SUA s-au declarat profund îngrijorate, în vreme ce Rusia neagă, relatează hotnews.ro.

Surse citate de CNN spun că SUA dețin aceleași informații furnizate de Londra. De altfel, sâmbătă, Casa Albă a precizat că președintele Joe Biden s-a întâlnit cu departamentul de securitate națională pentru a discuta despre campania agresivă a Rusiei împotriva Ucrainei.

Președintele a fost informat cu privire la evoluția operațiunilor militare rusești de la granița cu Ucraina și au fost discutate atât eforturile diplomatice de detensionare a situației, cât și măsurile de apărare care sunt luate în calcul în coordonare cu aliații și partenerii SUA, inclusiv trimiterea de asistență militară Kievului. „Președintele Biden a reafirmat că o nouă incursiune a Rusiei în Ucraina va atrage sancțiuni dure din partea SUA și a aliaților”, a transmis Casa Albă.

Surse la curent cu informațiile deținute de serviciile secrete britanice și americane au confirmat că SUA au dovezi similare privind planurile lui Putin de instalare a unui guvern pro-rus. „Da, am văzut informații ale serviciilor secrete care arată că Rusia caută modalități de a evita un război de uzură și de lungă durată. Asta include planuri cum ar fi instalarea unui guvern pro-rus și utilizarea agențiilor de spionaj pentru a declanșa revolte”.

Ministerul britanic de Externe a mai transmis că are informații legate de foști politicieni ucraineni care ar avea legătură cu serviciile secrete rusești, pe listă figurând 5 persoane. „Unii dintre aceștia sunt în legătură cu ofițeri ai serviciilor de informații rusești implicați la acest moment în plănuirea unui atac”, a mai transmis MAE britanic, fără a da alte detalii.

Statele Unite, „profund îngrijorate”

SUA consideră că acuzațiile britanice conform cărora Moscova încearcă să instaleze un lider pro-rus în Ucraina sunt „profund îngrijorătoare”, a declarat Casa Albă, transmite duminică AFP, citată de hotnews.ro. „Acest tip de complot este profund îngrijorător. Poporul ucrainean are dreptul suveran de a-și hotărî propriul viitor și suntem alături de partenerii noștri aleși democratic în Ucraina", a declarat Emily Horne, purtătoarea de cuvânt a Consiliului Național de Securitate, potrivit Agerpres.

Rusia: „Absurdități”

Rusia a respins duminică acuzațiile Londrei, calificându-le drept „absurde”. „Solicităm Ministerului britanic de Externe să înceteze să mai răspândească absurdităţi", a reacţionat ministrul rus de Externe pe Twitter. Moscova mai susține că astfel de dezinformări reprezintă încă o dovadă că aliații NATO sunt cei care duc la escaladarea situației din Ucraina.

Citit 539 ori Ultima modificare Duminică, 23 Ianuarie 2022 17:45

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.