O jurnalistă însărcinată s-a refugiat la... talibanii din Afganistan

O jurnalistă însărcinată s-a refugiat la... talibanii din Afganistan
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

O jurnalistă neozeelandeză însărcinată a fost nevoită să apeleze la talibanii din Afganistan, după ce i-a fost imposibil să revină în ţară pentru a naşte, din cauza reglementărilor anti-COVID foarte drastice, relatează AFP.

"Mă simt trădată" de Noua Zeelandă, a afirmat Charlotte Bellis, într-o scrisoare trimisă Radio New Zealand. În scrisoarea deschisă publicată la începutul acestei săptămâni de New Zealand Herald, Charlotte Bellis a explicat că lucra pentru canalul Al-Jazeera în Afganistan. După ce s-a întors la Doha, unde se află sediul canalului, ea şi-a dat seama că aştepta un copil. Cum în Qatar este interzisă sarcina în afara căsătoriei, ea şi-a păstrat situaţia secretă în timp ce se pregătea să se întoarcă în Noua Zeelandă. Totuşi, ţara sa de origine, care şi-a închis frontierele în martie 2020 din cauza pandemiei, a admis foarte puţine cazuri de revenire a cetăţenilor săi din străinătate. Când a aflat că nu va putea beneficia de nicio derogare pentru a se întoarce acasă, Charlotte Bellis a făcut apel la înalţi responsabili talibani. Aceştia i-au propus să vină să nască în ţara lor, unde îşi desfăşoară activitatea partenerul ei, un fotoreporter belgian.

"Suntem fericiţi pentru dumneavoastră, puteţi veni şi nu veţi avea probleme", i-au transmis talibanii, după cum a povestit ea, într-un interviu. "Când aveam nevoie, guvernul neozeelandez mi-a transmis că nu sunt binevenită", a acuzat jurnalista. "Când talibanii îi oferă azil unei femei însărcinate şi necăsătorite, atunci ştii că te afli într-o situaţie dificilă", a mai spus ea.

Charlotte Bellis, care i-a întrebat deja pe talibani ce vor face pentru a garanta drepturile femeilor şi fetelor, a declarat că este "ironic" ca ea să pună acum aceeaşi întrebare propriului său guvern.

După ce a vorbit public despre problemele cu care s-a confruntat şi a angajat avocaţi, Charlotte Bellis a fost convocată de autorităţile neozeelandeze, care i-au spus că cererea sa va fi reexaminată, iar în cursul zilei de marți, 1 februarie, s-a comunicat public că jurnalista se va putea întoarce în țară.

Chris Hipkins, ministrul neozeelandez care răspunde de lupta împotriva COVID-19, a declarat într-un comunicat că le-a cerut funcţionarilor să verifice dacă toate procedurile au fost aplicate corect în cazul jurnalistei, "care pare la o primă vedere să merite explicaţii suplimentare". În același timp, Hipkins a apărat măsurile actuale, spunând că "au servit Noua Zeelandă excepțional de bine, au salvat vieți și a evitat o criză în spitale".

După apariția articolului, au existat solicitări către autoritățile din Noua Zeelandă să modifice criteriile de alocare a locurilor pentru carantină de urgență, pentru a veni în mod special în sprijinul femeilor însărcinate.

Citit 619 ori Ultima modificare Marți, 01 Februarie 2022 17:09

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.