Rusia și-a retras o parte din trupele de la granița cu Ucraina

Rusia și-a retras o parte din trupele de la granița cu Ucraina
Reducere a pericolului unei invazii
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

O parte din militarii ruşi din districtele de la frontiera cu Ucraina revin la bazele lor după ce au încheiat diferite exerciţii, a anunţat marţi ministerul Apărării de la Moscova, potrivit Reuters. Această evoluţie poate contribui la detensionarea relaţiilor Rusiei cu Occidentul.

Un comunicat al ministerului anunţă că în întreaga ţară au loc în continuare exerciţii militare la scară mare, dar mai multe unităţi din districtele militare de sud şi de vest au încheiat aceste misiuni şi au început să se retragă la bazele lor.

Unităţile respective "au început deja încărcarea în mijloace de transport feroviare şi rutiere şi vor începe astăzi să revină în garnizoane", a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului, Igor Konacenkov.

Kremlinul a confirmat retragerea unei părţi din forţele ruse staţionate lângă frontiera cu Ucraina, evocând un "proces obişnuit" şi denunţând "isteria" Occidentului cu privire la o presupusă invadare iminentă a acestei ţări de către Rusia, informează AFP.

"Am spus mereu că, după încheierea exerciţiilor (...), trupele se vor întoarce în garnizoanele lor de origine", a declarat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov. Potrivit acestuia, Moscova urmează să organizeze alte "exerciţii în toată Rusia", pentru că "este dreptul nostru de a organiza manevre pe teritoriul nostru, peste tot unde considerăm că este potrivit".

Ucraina şi Occidentul au reuşit să împiedice o ''escaladare'' din partea Rusiei, a afirmat la rândul său şeful diplomaţiei ucrainene, Dmitro Kuleba, la scurt timp după ce Ministerul Apărării de la Moscova a anunţat că o parte dintre militarii ruşi din districtele de la frontiera cu Ucraina revin la bazele lor după ce au încheiat diferite exerciţii, transmite AFP. Potrivit acestuia, este totuşi prea devreme pentru a constata o reducere veritabilă a tensiunilor în această criză care afectează Europa de la finalul anului trecut. ''Situaţia rămâne tensionată, dar sub control'', a adăugat şeful diplomaţiei ucrainene, a doua zi după vizita la Kiev a cancelarului german Olaf Scholz. ''Rusia face mereu tot soiul de declaraţii, iată de ce noi avem o regulă: credem într-o dezescaladare atunci când vedem retragerea'' de trupe, a mai spus el.

În ultimele luni, Rusia a masat peste 100.000 de militari în apropierea granițelor cu Ucraina. Oficialii occidentali se tem că Rusia vrea să lanseze o invazie în Ucraina, dar spun că vor continua eforturile diplomatice pentru a împiedica acest lucru. De asemenea, au avertizat că Rusia va fi supusă unor acțiuni "fără precedent" în cazul în care va ataca țara vecină.

Cancelarul german Olaf Scholz era așteptat marți la Moscova, pentru discuții cu președintele rus Vladimir Putin. Săptămâna trecută, şi președintele francez Emmanuel Macron a mers în Rusia pentru a încerca o detensionare a situației.

Citit 1833 ori Ultima modificare Marți, 15 Februarie 2022 15:50

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.