Criza din Ucraina dă peste cap prețurile mondiale la grâu și porumb

Criza din Ucraina dă peste cap prețurile mondiale la grâu și porumb
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Cotaţiile la grâu şi porumb au înregistrat oscilaţii semnificative în ultima lună, pe fondul crizei din Ucraina, o regiune-cheie pentru piaţa cerealelor, transmite AFP.

Dacă în mod normal este mai puţin volatilă decât bursa sau petrolul, piaţa produselor agricole s-a schimbat radical. "Este o piaţă care nu cunoaşte nuanţe: fie e război şi atunci creşte, fie e pace şi atunci scade", observă Gautier Le Molgat, analist la firma franceză de consultanţă Agritel.

Între declaraţiile optimiste de luni ale ministrului de Externe rus, Serghei Lavrov, anunţul mutării ambasadei SUA din Ucraina, urmat de cel al retragerii unei părţi din trupele ruseşti de la frontieră marţi, evoluţiile din jurul crizei ucrainene au dat peste cap de trei ori piaţa cerealelor în decursul a 24 de ore.

Miza este importantă pentru grâu, deoarece, potrivit estimărilor Departamentului american al Agriculturii (USDA), Rusia ar urma să rămână primul exportator mondial şi Ucraina pe locul al patrulea, împreună cele două ţări asigurând aproape o treime din schimburile mondiale (32 la sută).

Citit 387 ori Ultima modificare Miercuri, 16 Februarie 2022 20:13

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.