Furtuna Eunice paralizează Marea Britanie

Furtuna Eunice paralizează Marea Britanie
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Marea Britanie este în alertă pentru una dintre cele mai puternice furtuni din ultimele decenii, evaluată ca având forța unui uragan, relatează BBC.

Milioane de oameni au fost sfătuiți să stea în casă din cauza furtunii Eunice și să își țină mașinile în garaje, iar meteorologii au emis două coduri roșii de vreme severă, avertismente care indică faptul că viața oamenilor ar putea fi pusă în pericol de fenomenele meteo extreme.

Furtuni extrem de puternice au lovit multe state din Europa. În Polonia, un om a murit, sute de case au fost distruse și alte sute de mii au rămas fără curent electric. În Germania, două furtuni au adus inundații puternice. Cursurile în școli și traficul pe calea ferată au fost suspendate în mai multe zone.

Meteorologii britanici au emis vineri dimineață un al doilea cod roșu, care vizează Londra, estul și sud-estul Marii Britanii, scrie BBC.

Sute de școli sunt închise, numeroase trenuri sunt suspendate și armata este în stand-by. Meteorologii avertizează că vântul ar putea lovi cu 145 km/h zonele de coastă și cu până la 130 km/h Londra. De asemenea, au fost emise alerte de inundații grave, ceea ce înseamnă că există pericol de moarte. Joi, serviciul meteorologic britanic a emis un rar "cod roşu" din cauza furtunii Eunice, ale cărei rafale ating 160 de kilometri pe oră şi care pot să pună în pericol vieţile omeneşti. Furtuna Eunice traversează în aceste ore Oceanul Atlantic şi ar putea să provoace "pagube importante şi condiţii periculoase din cauza vânturilor extrem de puternice" atunci când va atinge uscatul vineri, a anunţat Met Office.

BBC Weather a transmis că "ar putea fi una dintre cele mai puternice furtuni din ultimele trei decenii". Meteorologii spun că este imposibil de știut acum cât de devastatoare va fi această furtună care va atinge forța unui uragan.

Sute de școli au rămas închise vineri din cauza vântului puternic - inclusiv în Cornwall, Devon, Somerset, Wiltshire și Bristol. Eunice este a doua furtună într-o săptămână pentru Marea Britanie, după ce furtuna Dudley a lovit părți din Scoția, nordul Angliei și Irlanda de Nord, lăsând mii de case fără curent electric.

Avertismentele meteorologice roșii sunt rare și înseamnă că acoperișurile ar putea fi smulse, liniile de electricitate distruse și copacii smulși.

Biroul de meteorologie din Irlanda a emis, la rândul său, un cod roşu pentru furtuna Eunice, avertizându-i pe rezidenţi în legătură cu "vânturi violente şi devastatoare", precum şi cu riscul de inundaţii în regiunile costiere.

Furtuni violente sunt aşteptate şi în alte ţări europene în următoarele zile.

Citit 1383 ori Ultima modificare Vineri, 18 Februarie 2022 19:07

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.