Biden și Putin „au acceptat în principiu” să se întâlnească

Biden și Putin „au acceptat în principiu” să se întâlnească
"Speranța diplomatică" moare ultima
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Într-un anunț-surpriză, Franța a anunțat că este posibil să fie organizat un nou summit între președinții Vladimir Putin și Joe Biden pe tema crizei ruso-occidentale privind Ucraina. Pe de altă parte, Kremlinul a ținut să mai tempereze optimismul privind o soluționare pașnică a crizei, apreciind ca ”prematur” să se vorbească de o nouă întâlnire la nivel înalt SUA-Rusia.

„Există o înţelegere privind necesitatea de a continua dialogul la nivel de miniştri (de externe). A vorbi despre planuri concrete de organizare de summituri este prematur”, a declarat pentru presă purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Declarația vine după ce, în noaptea de duminică spre luni, Palatul Elysee a anunțat că preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său american Joe Biden au "acceptat principiul" de a se întâlni în cadrul unui summit propus de omologul lor francez Emmanuel Macron, summit care "poate avea loc doar dacă Rusia nu invadează Ucraina".

Acest summit ar urma să fie extins ulterior la "toate părţile interesate" şi să se concentreze pe "securitatea şi stabilitatea strategică în Europa", a precizat preşedinţia franceză, adăugând că reuniunea la nivel înalt va începe să fie pregătită joi de către Statele Unite şi Rusia.

Luni, şeful diplomaţiei ucrainene, Dmitro Kuleba, a salutat, la Bruxelles, eventuala organizare a unui summit între preşedintele american Joe Biden şi cel rus Vladimir Putin, sperând într-un acord privind retragerea trupelor ruse masate la frontierele ţării sale. „Noi credem că orice efort vizând o soluţie diplomatică merită să fie încercat (...) Sperăm că cei doi preşedinţi vor ieşi din sală cu un acord privind retragerea forţelor ruse din Ucraina”, a declarat Kuleba, la sosirea la o reuniune cu omologii săi din Uniunea Europeană.

La rândul său, secretarul pentru afaceri europene al Franţei, Clément Beaune, a afirmat luni că Parisul întrevede o „speranţă diplomatică” în criza ucraineană, după acordul de principiu al preşedinţilor Putin şi Biden de a se întâlni. „Există o realitate de teren, o tensiune pe teren cu o prezenţă militară rusă ce rămâne extrem de puternică la porţile Ucrainei, cu o întreagă serie de încălcări pe parcursul weekendului ale încetării focului în Donbas pe linia frontului, şi, în acelaşi timp, o speranţă diplomatică care a fost reconstruită”, a declarat Clément Beaune, la postul LCI. Trebuie să rămânem „extrem de prudenţi”, a prevenit totuşi Clément Beaune. Dar, „dacă există încă o şansă de evitare a războiului, de a evita conflagraţia, de a construi o soluţie politică, diplomatică, trebuie profitat de ea”, a adăugat responsabilul francez.

Citit 349 ori Ultima modificare Luni, 21 Februarie 2022 18:07

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.