Pledoarie pentru aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană

Pledoarie pentru aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană
Președintele Volodimir Zelenski s-a adresat Parlamentului European
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Ucraina a reușit să reziste în continuare atacurilor trupelor ruse și în a șasea zi de la declanșarea războiului de către Vladimir Putin. Armata ucraineană spune că a reușit să respingă mai multe atacuri în împrejurimile capitalei, în timp ce în mai multe orașe au fost bombardamente care au țintit inclusiv structuri și blocuri civile.

Principalele orașe ucrainene, Kiev și Harkov, au fost supuse pe tot parcursul nopții de luni spre marți unor noi bombardamente intense. De asemenea, la Ohtîrca, 70 de militari ucraineni au fost uciși după un atac al artileriei ruse asupra bazei lor. Alarmele anti-aeriene au sunat și în patru regiuni din vestul țării, una dintre ele aproape de granița cu Polonia.

Potrivit unor imagini surprinse de satelit, coloana formată din câteva sute de vehicule militare ruseşti care avansau în direcţia Kiev se întindea pe o lungime de 64 de kilometri, fiind pregătite noi atacuri.

În timp ce țările UE se mobilizează să ofere ajutor Ucrainei, Ministerul rus de Externe amenință țările implicate în furnizarea de arme letale și carburanți către Forțele Armate ale Ucrainei.

În cadrul unei sesiuni speciale a Parlamentului European, într-un mesaj video, președintele Volodimir Zelenski a acuzat Rusia de crime de război. El a cerut Uniunii Europene să aprobe aderarea imediată a țării sale. Președintele ucrainean a spus că ucrainenii plătesc „prețul suprem” apărând libertatea. El a amintit că majoritatea cetățenilor ucraineni sprijină aderarea la UE și a cerut și unitate europeană în a-i sprijini pe ucraineni.

În cursul zilei de ieri, Parlamentul European urma să adopte o rezoluție în care se solicită instituțiilor UE să depună eforturi pentru acordarea statutului de candidat UE Ucrainei și, între timp, să continue să lucreze pentru integrarea în piața unică a UE.

Parlamentul European urma să ceară și restricționarea la scară largă a importurilor de gaz și petrol din Rusia, dar și închiderea porturilor pentru navele rusești, dorind o înăsprire a sancțiunilor deja extrem de dure impuse de Comisia Europeană cu scopul de a slăbi și mai mult economia Rusiei și capacitățile ei de război.

Citit 352 ori Ultima modificare Marți, 01 Martie 2022 21:45

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.