Bombardamente devastatoare asupra localităților din estul Ucrainei

Bombardamente devastatoare asupra localităților din estul Ucrainei
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Ucraina a rezistat și în a șaptea zi a războiului cu Rusia, dar au fost raportate noi atacuri asupra principalelor orașe și puncte de rezistență. Bombardamentele devin tot mai intense, fiind atinse inclusiv obiective civile. Ofensiva rusă se apropie tot mai mult de capitala Kiev.

Rachetele Kalibr au distrus o bază aeriană, mai multe case și un spital, a declarat primarul localității Jîtomîr, situată la vest de Kiev. Patru persoane, inclusiv un copil, au fost ucise, anunță edilul.

Coloana de blindate care se îndreaptă spre Kiev pare a avea, totuși, probleme de natură logistică, înaintarea fiind mult încetinită. Dar nu este exclus ca înaintarea acesteia să se accelereze, într-o încercare de încercuire a Kievului sau de tăiere a unor căi de aprovizionare a orașului.

După ce noaptea trecută principalele lupte s-au dat în zona Harkov, atacurile rusești s-au intensificat în zonele din estul Ucrainei. Parașutiști ruși au aterizat în Harkov și au atacat unul dintre spitalele militare ale orașului, potrivit Agenției Independente de Informații din Ucraina și oficialilor militari ucraineni. Martorii spun că bombardamentele au fost intensificate în oraș marți. Cel puțin 17 persoane au fost ucise marți la Harkov și alte zeci au fost rănite, potrivit autorităților.

Atacurile asupra orașului Harkov au continuat și în cursul zilei, fiind raportate și lovituri cu rachete asupra unor obiective, inclusiv civile.

La rândul său, primarul orașului Herson, Igor Kolykhayev, a declarat pentru radioul local că forțele ruse au capturat gara și portul orașului marți seară, potrivit BBC Russian. Nu este clar care este situația exactă în Herson, dar rapoartele din zonă indică faptul că armata rusă este pe străzi.

O înregistrare video postată miercuri pe social media de un consilier al ministrului de Interne ucrainean arată o persoană îmbrăcată în civil care se apropie de un tanc şi apoi ridică şi flutură drapele ucrainene, strigând ”Glorie Ucrainei!'', relatează Reuters. Consilierul Anton Heraşcenko a afirmat că în video apar civili din Herson, aflat în sudul Ucrainei, luând drapele de la invadatorii ruşi, în centrul oraşului. Anterior, Heraşcenko vorbise despre victime multiple în rândul civililor, precizând că populaţia din Herson îşi apără oraşul folosind sticle incendiare.

Potrivit autorităților ucrainene, peste 2.000 de civili au fost ucişi şi sute de structuri au fost distruse, inclusiv instalaţii de transport, spitale, grădiniţe şi locuinţe, în timpul invaziei ruse din Ucraina.

Aceste lupte au loc în condițiile în care miercuri era programată o a doua rundă de negocieri între oficialii ruși și ucraineni, după ce primele discuții dintre cele două părți, care au avut loc luni, s-au încheiat fără o concluzie concretă.

Citit 516 ori Ultima modificare Joi, 03 Martie 2022 01:05

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.