Uniunea Europeană, revizuire a strategiei de securitate și apărare

Uniunea Europeană, revizuire a strategiei de securitate și apărare
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Noua strategie de securitate şi apărare a Uniunii Europene, pe care liderii blocului comunitar speră să o valideze în cadrul summitului lor din 24-25 martie, o forţează să facă un "salt mare", în urma invaziei Rusiei în Ucraina, relatează EFE.

"Un mediu de securitate sporită ne cere să facem un salt mare şi să ne creştem capacitatea şi disponibilitatea de a acţiona, să ne întărim rezilienţa şi să ne garantăm solidaritatea şi asistenţa reciprocă", se menţionează în ultimul draft al strategiei UE în materie de apărare, un fel de "Busolă strategică", aşa cum este numit, privind planurile pentru viitorul securităţii UE.

Elaborat de Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politica de apărare, Josep Borrell, documentul, la care a avut acces EFE şi care se află la a treia revizuire, începe prin a avertiza că "revenirea războiului în Europa, precum şi marile schimbări geopolitice ne testează capacitatea de a ne promova viziunea şi de a ne apăra interesele".

Uniunea Europeană, conform textului, este "mai unită ca oricând" şi "angajată să menţină ordinea în securitatea europeană". "Sprijinind Ucraina în faţa agresiunii militare ruse, dăm dovadă de o hotărâre fără precedent de a restabili pacea în Europa, împreună cu aliaţii şi partenerii noştri", asigură el, apreciind că asocierea strategică cu NATO şi apărarea colectivă pe care ea o asigură aliaţilor "este mai importantă ca oricând pentru securitatea noastră euroatlantică".

Borrell a prezentat oficial "Busola strategică" statelor membre în noiembrie anul trecut şi, de atunci, acestea lucrează la o versiune comună care ar putea întruni acordul politic al şefilor de stat şi de guvern luna aceasta.

Strategia insistă, în orice caz, că UE şi statele sale membre "trebuie să investească mai mult în securitatea şi apărarea lor pentru a fi un actor politic şi de securitate mai puternic".

Printre altele, ultima versiune a "Busolei strategice" acordă mai multă importanţă Fondului european de sprijinire a păcii (FEAP), un instrument în afara bugetului UE, dar care este alimentat prin contribuţiile statelor membre şi prin care UE a decis să investească 500 milioane de euro în echipamente militare letale şi neletale pentru ca ucrainenii să se apere împotriva invaziei Rusiei.

Citit 351 ori Ultima modificare Marți, 08 Martie 2022 16:48

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.