Sancțiunile internaționale își fac efectul. Rusia, aproape de intrarea în incapacitate de plată

Sancțiunile internaționale își fac efectul. Rusia, aproape de intrarea în incapacitate de plată
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Kristalina Georgieva, a avertizat că este posibil ca Rusia să nu-şi poată îndeplini angajamentele externe, din cauza sancţiunilor care i s-au impus pentru invadarea Ucrainei, însă această situaţie nu va provoca o criză financiară globală, transmite Reuters.

La emisiunea "Face the Nation" de la postul american de televiziune CBS, Georgieva a declarat că sancţiunile impuse de SUA şi alte state au deja un impact "sever" asupra economiei ruse şi vor duce anul acesta la o recesiune profundă.

Războiul şi sancţiunile au, de asemenea, efecte negative semnificative asupra statelor vecine care depind de livrările de energie din Rusia şi deja au avut ca rezultat un val de refugiaţi comparabil cu cel din Al Doilea Război Mondial, a afirmat şefa FMI.

Rusia numeşte acţiunile sale din Ucraina "operaţiune specială".

Sancţiunile limitează de asemenea capacitatea Rusiei de a avea acces la resursele sale şi de a-şi achita datoriile, ceea ce înseamnă că o intrare în incapacitate de plată nu mai este văzută ca "improbabilă", a explicat oficialul FMI. Întrebată dacă intrarea în incapacitate de plată ar putea declanşa o criză financiară globală, Georgieva a răspuns: "Deocamdată, nu."

Expunerea totală a băncilor la Rusia se ridică la aproximativ 120 miliarde de dolari, o sumă care, deşi nu este insignifiantă, "nu este relevantă din punct de vedere sistemic", a susţinut şefa Fondului.

Întrebată dacă Rusia ar putea avea acces la finanţarea de urgenţă de 1,4 miliarde de dolari aprobată de FMI săptămâna trecută pentru Ucraina, în cazul în care Moscova câştigă războiul şi instalează un nou guvern, Georgieva a spus că fondurile sunt într-un cont special, la care are acces doar executivul ucrainean. Oficialul FMI a subliniat că se referă la "un guvern ucrainean recunoscut internaţional".

Săptămâna trecută, Georgieva a declarat că FMI va înrăutăţi precedenta sa estimare privind un avans al economiei mondiale de 4,4 la sută în 2022 din cauza războiului, dar a dat asigurări că traiectoria generală rămâne pozitivă. Creşterea rămâne robustă în ţări ca SUA, unde se înregistrează o redresare rapidă în urma pandemiei COVID-19. Cel mai semnificativ impact va fi resimţit în ceea ce priveşte creşterea preţurilor la materiile prime şi majorarea inflaţiei, care în mod potenţial ar putea duce la foamete şi insecuritate alimentară în zone din Africa, a avertizat directorul general al Fondului Monetar Internaţional.

Mai multe detalii despre războiul din Ucraina

Citit 430 ori Ultima modificare Luni, 14 Martie 2022 18:00

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.