Germania, buget record pentru cheltuieli militare, pe fondul războiului din Ucraina

Germania, buget record pentru cheltuieli militare, pe fondul războiului din Ucraina
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Germania intenţionează să aloce sume record pentru armată încă de anul acesta, pe fondul războiului din Ucraina. Proiectul de buget prezentat luni urmează să fie dezbătut în Parlament în zilele următoare și prevede pe anul 2022 suma de 50 miliarde de euro pentru cheltuielile militare, ceea ce constituie "un record", conform unei surse guvernamentale citată de AFP. Acestei sume i se adaugă un fond special de 100 miliarde de euro constituit în 2022, care va fi utilizat pe parcursul mai multor ani.

Comparativ, în 2018, prima economie a zonei euro a consacrat apărării doar 38,8 miliarde de euro, sumele crescând progresiv şi ajungând la aproape 47 miliarde de euro anul trecut.

Cancelarul Olaf Scholz a anunţat un buget excepţional de 100 miliarde de euro pentru modernizarea armatei şi obiectivul de a depăşi 2 la sută din PIB pentru forţele militare, după invazia rusă din Ucraina.

Din 2020, Germania a trebuit să renunțe la rigurozitatea bugetară care îi interzicea să se împrumute mai mult de 0,35 la sută din PIB în fiecare an, pentru a face faţă crizei sanitare.

Astfel, pentru 2022, guvernul de coaliţie dintre social-democraţi, ecologişti şi liberali mizează pe o datorie de 99,7 miliarde de euro - faţă de 215,4 miliarde în 2021, dar această sumă ar putea creşte în măsura în care Berlinul "lucrează în prezent la un program suplimentar menit să atenueze consecinţele economice ale războiului din Ucraina", au indicat surse din Ministerul de Finanţe de la Berlin.

Citit 512 ori Ultima modificare Luni, 14 Martie 2022 18:00

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.