NATO a aprobat amplasarea unui grup de luptă în România

NATO a aprobat amplasarea unui grup de luptă în România
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

NATO a aprobat grupul de luptă care va fi poziţionat în România, a declarat, joi, preşedintele Klaus Iohannis, care a participat la Summitul extraordinar al Alianţei Nord-Atlantice, desfăşurat la Bruxelles. La summit a fost prezent și președintele SUA, Joe Biden.

"Avem o veste foarte bună, (...) deja NATO a aprobat grupul de luptă care va fi poziţionat în România. Este acel grup de luptă pe care l-am solicitat", a afirmat şeful statului, care a subliniat importanţa consolidării Flancului estic al Alianţei. El a amintit că Franţa va fi naţiune-cadru pentru acest grup. "Urmează negocieri în cadrul NATO, pentru a vedea cine mai trimite trupe în acest grup de luptă, dar sunt foarte bucuros că s-a decis atât de repede", a precizat preşedintele.

Potrivit lui Iohannis, acest grup de luptă este "un început foarte bun". "Voi insista în continuare că Flancul estic al NATO trebuie consolidat mai bine. Noi avem în momentul de faţă tot felul de formate, forward presence, tailored presence. Eu cred că trebuie să fim conştienţi de unde vine agresiunea, agresorul este Rusia şi trebuie să construim o apărare foarte solidă şi serioasă pe Flancul estic. Sigur, grupul de luptă este un început foarte bun, dar, după părerea mea, este nevoie în continuare de consolidarea posturii NATO pe Flancul estic, echilibrarea Flancului estic", a arătat șeful statului.

Preşedintele Iohannis a adăugat că, în momentul în care toate detaliile militare sunt "clarificate", vor fi anunţate coordonatele grupului de luptă din ţara noastră.

În același context, președintele Iohannis a precizat că poziționarea de forțe armate, cu dotarea modernă aferentă, este o condiție a consolidării Flancului estic al NATO. "Dacă urmărim războiul din Ucraina, vedem că este nevoie de armament foarte modern, avem nevoie cu siguranţă de apărarea antirachetă şi altele similare. Lucrurile nu mai sunt aşa de simple, cu un camion şi un tanc nu se mai poate câştiga mare lucru în ziua de azi. Este nevoie de armament modern, sofisticat, care, evident, este şi destul de scump", a explicat şeful statului.

Liderii NATO s-au reunit joi, la Bruxelles, într-un summit extraordinar pentru a analiza modalităţile în care pot oferi mai mult sprijin Ucrainei, pentru ca această ţară să se poată apăra de invazia Rusiei şi pentru a consolida flancul estic al Alianţei cu patru noi batalioane, în Bulgaria, România, Slovacia şi Ungaria, transmite EFE. "Suntem uniţi în condamnarea agresiunii neprovocate a Kremlinului şi hotărâţi să continuăm să impunem costuri Rusiei pentru a pune capăt acestui război brutal", care împlineşte joi o lună de la declanşare, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Citit 943 ori Ultima modificare Joi, 24 Martie 2022 16:13

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.