Deepwater Horizon. 12 ani de la cel mai grav dezastru de mediu din istoria SUA

Deepwater Horizon. 12 ani de la cel mai grav dezastru de mediu din istoria SUA
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Pe 20 aprilie 2010 a avut loc explozia platformei petroliere Deepwater Horizon, eveniment care a provocat cel mai grav dezastru de mediu din istoria SUA, reamintește Digi24. Se estimează că aproximativ 620.000 de tone (4,9 milioane de barili) de petrol s-au vărsat în Golful Mexicului.

Locul de extracție a fost sigilat abia pe 19 septembrie, după mai multe tentative nereușite.

Platforma Deepwater Horizon era poziționată în perimetrul Macondo din nord-estul golfului, perimetru explorat de compania British Petroleum.

Scurgerea uriașă de petrol a provocat daune semnificative vieții marine și sălbatice din zonă, afectând în același timp industria de pescuit și turismul din mai multe state.

Numeroase anchete au încercat să determine cauzele exploziei și a scurgerii de petrol. Un raport al guvernului SUA din 2011 arată ca vina aparține BP, dar și companiilor Transocean și Halliburton, implicate în proiect. Anterior, o comisie a Casei Albe a avut o concluzie asemănătoare.

În 2012, Departamentul de Justiție a încheiat un acord cu BP pentru acuzațiile criminale federale, compania acceptându-și vina pentru 11 acuzații de omor prin imprudență și alte fapte. Totodată, BP a fost sancționată cu o serie de restricții și o amendă de 4,5 miliarde de dolari.

Până acum, compania a plătit peste 65 de miliarde de dolari în costuri de curățare, amenzi și penalități.

Citit 502 ori Ultima modificare Miercuri, 20 Aprilie 2022 15:10

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.