Finlanda și Suedia vor fi primite "cu căldură" în NATO

Finlanda și Suedia vor fi primite "cu căldură" în NATO
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Jens Stoltenberg, șeful NATO, se așteaptă ca procesul de aderare a Finlandei și Suediei să se desfășoare "rapid", dacă cele două țări vor solicita aderarea, potrivit CNN. În cazul în care Finlanda și Suedia vor decide să solicite aderarea la NATO, procesul de aderare "va decurge rapid" și vor fi puse în aplicare măsuri interimare până când vor deveni membri oficiali ai alianței, a declarat joi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

"Suntem în dialog cu Finlanda și Suedia, iar decizia le aparține. Dar dacă vor decide să depună cererea, Finlanda și Suedia vor fi primite cu căldură și mă aștept ca procesul să decurgă rapid. Este vorba, în mod fundamental, despre dreptul fiecărei națiuni din Europa de a-și decide propriul viitor. Așa că atunci când Rusia încearcă într-un fel să amenințe, să intimideze Finlanda și Suedia să nu aplice, acest lucru demonstrează doar cum Rusia nu respectă dreptul fundamental al fiecărei națiuni de a-și alege propria cale", a explicat Stoltenberg.

Șeful NATO a mai spus că alianța se va întări prin aderarea celor două țări. "Realitatea este că Finlanda și Suedia sunt deja foarte apropiate de NATO și lucrăm împreună, operăm împreună, ne antrenăm împreună. Și, de îndată ce vom lua decizia de a-i invita, acest lucru va trimite un mesaj politic puternic, că securitatea Finlandei și a Suediei contează pentru toți aliații NATO", a precizat Jens Stoltenberg.

Citit 379 ori Ultima modificare Joi, 28 Aprilie 2022 16:39

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.