Uniunea Europeană, planuri pentru susținerea militară a Republicii Moldova

Uniunea Europeană, planuri pentru susținerea militară a Republicii Moldova
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Uniunea Europeană are „datoria” să susţină Republica Moldova, a declarat miercuri - în cursul unei vizite la Chişinău - preşedintele Consiliului European, Charles Michel, menţionând că Bruxellesul ia în considerare un sprijin militar suplimentar pentru autorităţile moldovene, potrivit AFP şi Reuters.

Vizita lui Charles Michel în Republica Moldova intervine la câteva zile după atacurile produse în Transnistria, regiunea separatistă prorusă din estul republicii, care au alimentat temerile privind extinderea conflictului din Ucraina.

„UE este pe deplin solidară cu ţara dumneavoastră (Republica) Moldova. Este de datoria noastră europeană să ajutăm şi să susţinem ţara dumneavoastră şi să ne creştem sprijinul pentru stabilitatea dumneavoastră, pentru securitatea şi integritatea teritorială” a republicii, a declarat Charles Michel, într-o conferinţă de presă comună susţinută cu preşedinta prooccidentală Maia Sandu.

În acelaşi timp, blocul comunitar studiază modul în care poate oferi mai mult sprijin militar Republicii Moldova, inclusiv mai mult ajutor în consolidarea forţelor armate ale ţării, între care echipamente pentru armata naţională, a afirmat preşedintele Consiliului European, citat de Moldpres.

El a spus că acest sprijin vine să se adauge ajutorului în domeniile logisticii şi apărării cibernetice asupra cărora UE a convenit deja. Charles Michel a refuzat să ofere detalii, dar a spus că această asistenţă este extrem de importantă pentru a evita orice fel de escaladare, notează Reuters.

Preşedintele Consiliului European a reiterat intenţia UE de a acorda sprijin Republicii Moldova în procesul de gestionare a fluxului de refugiaţi şi a anunţat că UE va susţine Chişinăul şi pe plan politic şi economic, potrivit Moldpres.

Republica Moldova, cu doar 2,5 milioane de locuitori, se teme de o destabilizare ca urmare a războiului care face ravagii în Ucraina vecină, după invazia trupelor ruse în luna februarie.

Pe fondul acestor îngrijorări, o serie de explozii au zguduit săptămâna trecută Transnistria, o regiune separatistă susţinută de Moscova, care s-a desprins de Republica Moldova în urma unui război scurt în 1992.

Rusia, care dispune de un contingent de aproximativ 1.500 de militari în Transnistria, s-a declarat „alarmată” de aceste „acte teroriste” şi a spus că ”urmăreşte îndeaproape situaţia”.

Referitor la incidentele din Transnistria, preşedintele Republicii Moldova a spus că există indicii care indică responsabilitatea „forţelor pro-război”.

La rândul său, administraţia din Transnistria, nerecunoscută ca stat de către comunitatea internaţională, a arătat acuzator cu degetul în direcţia Ucrainei.

Citit 418 ori Ultima modificare Miercuri, 04 Mai 2022 18:38

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.