Negocieri intense privind embargoul asupra petrolului rusesc

Negocieri intense privind embargoul asupra petrolului rusesc
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Liderii statelor Uniunii Europene urmau să se reunescă luni după-amiază la Bruxelles pentru a analiza situaţia securităţii şi consecinţele generate de agresiunea rusă împotriva Ucrainei, în contextul în care încercările de a negocia un compromis pentru ca Ungaria să sprijine impunerea unui embargou asupra petrolului rusesc nu au înregistrat niciun progres, notează euractiv.com.

O propunere, prezentată de preşedinţia franceză a Consiliului UE, constă în excluderea conductei Drujba ''pentru moment'' dintr-un embargou petrolier şi în impunerea de sancţiuni doar asupra ţiţeiului transportat cu tancurile petroliere către UE, au declarat diplomaţi europeni. Conducta Drujba transportă o treime din livrările totale de petrol rusesc către UE. Slovacia şi Republica Cehă au acceptat excepţii pentru următorii doi ani şi jumătate, au menţionat surse diplomatice de la Bruxelles.

Propunerea prevede, de asemenea, impunerea de sancţiuni suplimentare asupra băncilor ruseşti şi extinderea listei cu oficialii ruşi vizaţi de sancţiuni.

Șeful diplomaţiei europene Josep Borrell a apreciat luni dimineaţă că ''în final va exista un acord'' cu privire la viitorul pachet de sancţiuni contra Rusiei.

''Trebuie să decidem în unanimitate. Au existat discuţii ieri după-amiază şi vor exista şi în această dimineaţă şi pe parcursul după-amiezii. Cred că vom fi capabili să oferim şefilor de stat un acord'', a spus Borrell.

Citit 396 ori Ultima modificare Luni, 30 Mai 2022 17:00

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.