"Planul de export de cereale din Ucraina este rezonabil"
Foto: Daily Sabah

"Planul de export de cereale din Ucraina este rezonabil"
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Turcia afirmă că planul de export de cereale din Ucraina este rezonabil, după întâlnirea cu Lavrov. Mai mult, un ministru turc vorbește despre voința de a reveni la negocieri pentru încetarea focului.

Ministrul de Externe al Turciei a declarat miercuri că un plan al Națiunilor Unite de a relua exporturile de cereale ucrainene de-a lungul unui coridor maritim este "rezonabil" și necesită mai multe discuții cu Moscova și Kiev, pentru a se asigura că navele vor fi în siguranță, informează Reuters. Aflat alături de ministrul rus de Externe Serghei Lavrov, ministrul turc Mevlut Cavusoglu a declarat că întâlnirea de la Ankara a fost fructuoasă și s-a perceput inclusiv voința de a reveni la negocieri între părți pentru o posibilă încetare a focului.

Invazia Rusiei în Ucraina, în luna februarie, a oprit exporturile de cereale din Marea Neagră ale Kievului, amenințând o criză alimentară globală. ONU a făcut apel la cele două părți, precum și la vecinul maritim și membrul NATO Turcia să convină asupra unui coridor.

Orice acord ar putea implica o escortă navală turcească pentru petrolierele care părăsesc Odesa și alte porturi ucrainene - care sunt în prezent blocate de marina militară a Rusiei - și care se îndreaptă spre strâmtorile Turciei și piețele globale.

"Au fost lansate diverse idei pentru exportul de cereale ucrainene pe piață și cel mai recent este un mecanism care poate fi creat între ONU, Ucraina, Rusia și Turcia", a declarat Cavusoglu. "Îl vedem ca fiind rezonabil", a adăugat el. "Bineînțeles că atât Ucraina, cât și Rusia trebuie să îl accepte".

Lavrov a declarat că Ucraina trebuie să lase navele comerciale să părăsească porturile sale în siguranță pentru a ajunge la un acord privind coridorul de mărfuri.

Turcia, care are relații bune atât cu Kievul, cât și cu Moscova, a declarat anterior că este pregătită să își asume un rol în cadrul unui "mecanism de observare" dacă se ajunge la un acord. Miniștrii rus și turc ai Apărării au discutat marți despre potențialul coridor de export de cereale, iar un oficial turc de rang înalt declarase că Ankara se așteaptă la progrese la întâlnirea cu Lavrov.

După invazie, Turcia a depus eforturi pentru a media o încetare a focului, dar discuțiile s-au estompat. Ankara a criticat invazia Moscovei și a trimis Kievului drone înarmate, dar a refuzat să impună sancțiuni occidentale Moscovei, cu care are legături comerciale strânse.

Citit 556 ori Ultima modificare Miercuri, 08 Iunie 2022 19:07

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.