NATO ar trebui să livreze Ucrainei mai mult armament greu

NATO ar trebui să livreze Ucrainei mai mult armament greu
Secretarul Alianței Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Țările occidentale ar trebui să trimită mai multe arme grele Kievului, pentru a-l ajuta să lupte împotriva armatei ruse, care avansează în estul Ucrainei, a afirmat marți seară secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, citat de AFP.

"Da, Ucraina ar trebui să aibă mai multe arme grele", a declarat Jens Stoltenberg, în cursul unei conferințe de presă la Haga, după întâlnirea cu liderii a șapte țări europene membre ale Organizației Tratatului Atlanticului la Nord, în ajunul unui summit important.

NATO a început să-și "intensifice" livrările de arme către Kiev, a adăugat el, subliniind că ucrainenii sunt "absolut dependenți de aceste livrări pentru a face față agresiunii brutale a Rusiei".

Grupul de contact pentru Ucraina urma să se reunească miercuri la Bruxelles cu secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, pentru a discuta despre o posibilă accelerare a acestor livrări de arme, în marja unei întâlniri ministeriale a NATO în capitala belgiană.

De asemenea, secretarul general al NATO a anunțat miercuri că președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, este invitat să ia parte la summitul liderilor Alianței, ce va avea loc la sfârșitul lunii iunie, la Madrid, informează DPA. ''(Zelenksy) este, desigur, binevenit să vină personal. Dacă acest lucru nu este posibil, atunci ni se va adresa prin videoconferință'', a declarat Stoltenberg, într-o conferință de presă la Bruxelles.

''Liderii NATO sunt extrem de angajați să susțină Ucraina'', a continuat Stoltenberg, şi să ''demonstreze această solidaritate nu doar în cuvinte, ci şi în fapte''.

Zelenski s-a adresat deja celor 30 de șefi de stat și de guvern din cadrul NATO, prin intermediul unei legături video, la ultimul summit din martie, de la Bruxelles, după invazia Rusiei în Ucraina.

Stoltenberg a anunțat, de asemenea, că se așteaptă ca liderii NATO să decidă la reuniunea de la Madrid cu privire la un sprijin suplimentar pentru Ucraina, pentru a ajuta armata acestei țări să treacă de la echipamente din epoca sovietică la arme moderne.

Citit 371 ori Ultima modificare Miercuri, 15 Iunie 2022 20:45

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.