Războiul din Ucraina, pe agenda summiturilor G7 și NATO

Războiul din Ucraina, pe agenda summiturilor G7 și NATO
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Liderii statelor G7 - grupul ţărilor industrializate - se reunesc începând de duminică la castelul Elmau din Alpii Bavarezi, iar după numai două zile, marţi, va urma summitul NATO de la Madrid. La ambele evenimente va lua cuvântul prin videoconferinţă şi preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, relatează AFP.

Agenţia apreciază că şefii de stat şi de guvern occidentali vor strânge rândurile, în timp ce războiul din Ucraina pare să se prelungească.

În Germania, cancelarul Olaf Scholz va fi gazda preşedintelui american Joe Biden şi a conducătorilor Canadei, Franţei, Italiei, Japoniei şi Regatului Unit. Subiectul principal va fi continuarea sprijinului pentru ucraineni, la patru luni de la declanşarea invaziei ruse.

Scholz a reamintit săptămâna aceasta că ajutorul pentru Ucraina va necesita "perseverenţă", deoarece nu se întrevăd prea curând eventuale negocieri de pace între Kiev şi Moscova. El a cerut un "Plan Marshall" pentru reconstrucţie, care va costa miliarde şi va implica "mai multe generaţii".

Şi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a avertizat că războiul din Ucraina ar putea dura "ani de zile". Pentru alianţă mai există însă un subiect legat de acesta: extinderea prin primirea Finlandei şi a Suediei, blocată deocamdată de Turcia.

NATO pregăteşte un nou "concept strategic", prima revizuire a foii de parcurs a alianţei din ultimii zece ani. AFP apreciază că va fi vorba de o poziţie mai dură faţă de Rusia şi că vor fi anunţate planuri de întărire a flancului estic.

Pentru prima oară, conducătorii celor 30 de ţări vor menţiona şi provocările prezentate de China.

Citit 534 ori Ultima modificare Vineri, 24 Iunie 2022 16:42

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.