SUA întăresc cooperarea militară cu Japonia și Coreea de Sud

SUA întăresc cooperarea militară cu Japonia și Coreea de Sud
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Coreea de Nord a criticat noul acord încheiat între SUA, Coreea de Sud și Japonia, care presupune întărirea cooperării militare între cele trei țări, susținând că înțelegerea face parte parte din planul americanilor de a crea o alianță militară tip NATO în regiune, informează CNN. "Situația curentă arată că scopul real al zvonurilor răspândite de SUA este oferirea unui motiv de a-și asigura supremația militară în regiunea Asia-Pacific", potrivit Ministerului de Externe din Coreea de Nord.

Președintele american Joe Biden, premierul japonez Fumio Kishida și președintele sud-coreean Yoon Suk-yeol s-au întâlnit cu ocazia summitului NATO de săptămâna trecută și au stabilit că evoluția programelor nuclear și balistic nord-coreean reprezintă o amenințare serioasă, nu doar pentru peninsula coreeană, dar și pentru Asia de Est și întreaga lume.

Cele trei țări s-au pus de acord că vor căuta noi mijloace extinse de descurajare a activității Coreei de Nord. Coreea de Nord a realizat teste balistice cu o frecvență fără precedent în 2022 și se crede că pregătește și un nou test nuclear.

"Capacitățile de descurajare a alianțelor Japonia-SUA și SUA-Coreea de Sud trebuie să fie dezvoltate în cadrul efortului de a extinde parteneriatul trilateral dintre Japonia, SUA și Coreea de Sud", a declarat premierul japonez Fumio Kishida.

Relațiile dintre Japonia și Coreea de Sud au fost mult timp tensionate, însă actualul președinte sud-coreean și-a dorit reluarea legăturii, iar premierul nipon Kishida a răspuns favorabil.

Citit 358 ori Ultima modificare Luni, 04 Iulie 2022 16:12

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.