Livrările de gaze prin Nord Stream-1, întrerupte „pentru mentenanță”

Livrările de gaze prin Nord Stream-1, întrerupte „pentru mentenanță”
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Germania rămâne cel puțin 10 zile fără gaz rusesc


Livrările de gaze rusești spre Germania au fost întrerupte timp de zece zile, "pentru lucrări de mentenanță" la conducta Nord Stream-1, care trece prin Marea Baltică, cea mai importantă conexiune pentru fluxul de gaze naturale spre Germania, relatează DPA.

Gigantul rus Gazprom a demarat în cursul zilei de luni lucrările de mentenanță la cele două ramuri ale gazoductului Nord Stream-1, prin care pompează o mare cantitate din gazele sale livrate în Germania, precum şi în mai multe ţări din Occident, notează AFP.

Furnizarea de gaze ar urma să fie reluată peste zece zile, totuși oficialitățile germane sunt îngrijorate de faptul că aprovizionarea cu gaze ar putea să nu mai fie restabilită, având în vedere că războiul Rusiei împotriva Ucrainei continuă.

Germania şi alte ţări occidentale au impus mai multe runde de sancţiuni împotriva Moscovei, în efortul de a opri luptele, chiar dacă multe ţări depind în grad ridicat de resursele energetice ruseşti, în timp ce Moscova a ripostat la sancţiuni prin întreruperea aprovizionării cu gaze a mai multor state care au instituit sancţiuni împotriva sa.

Compania publică rusă Gazprom şi-a redus deja semnificativ volumele livrate prin conducta Nord Stream-1, care se întinde pe 1.200 de kilometri şi leagă Rusia de nordul Germaniei, invocând întârzieri în lucrările de reparaţii. Moscova a atribuit întârzierile sancţiunilor impuse de Occident, argument respins de cancelarul german Olaf Scholz, notează DPA.

Gazoductul Nord Stream-1 era utilizat doar la 40 la sută din capacitatea sa, ceea ce a dus la noi creşteri ale preţului pe piaţa gazelor, potrivit Agenţiei Federale de Reţea din Germania.

"Putin ne va închide robinetul la gaz... dar îl va redeschide oare într-o zi?", îşi exprima îngrijorarea publicaţia Bild.

Gazprom a redus "din motive tehnice" livrările către unele țări și le-a suspendat complet către altele, cum ar fi Polonia şi Bulgaria.

Berlinul a depus mari eforturi pentru a convinge Canada sâmbătă să returneze o turbină destinată Nord Stream-1, care se afla la ea pentru mentenanţă, în pofida protestelor din partea Ucrainei.

De la începutul războiului în Ucraina, Germania a blocat un alt gazoduct rusesc care urma să intre în funcţiune - Nord Stream-2 - şi depune eforturi pentru a-şi reduce dependenţa de gazele ruseşti, în continuare semnificativă: 35 la sută din importurile sale de gaze provin din Rusia, faţă de 55 la sută înainte de război. În plus, încălzirea gospodăriilor individuale este asigurată în proporţie de peste 50 la sută de gazele ruseşti.

Temerile cresc în Germania că orice încetare bruscă a livrărilor de gaze ar avea efecte dramatice atât asupra industriei, cât şi asupra gospodăriilor private, subliniază DPA. Dar oprirea Nord Stream pentru o perioadă mai îndelungată ar afecta nu doar prima economie a Europei, comentează AFP. Germania, şi odată cu ea şi Europa, a intrat de luni într-o perioadă de mare incertitudine cu privire la continuarea importurilor lor de gaze ruseşti, puternic diminuate în ultimele săptămâni şi care ar putea înceta cu totul în curând, apreciază agenţia franceză de presă.

Citit 445 ori Ultima modificare Marți, 12 Iulie 2022 11:22

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.