Primele nave cu cereale din Ucraina, până la finalul săptămânii

Primele nave cu cereale din Ucraina, până la finalul săptămânii
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Centrul de coordonare de unde vor fi organizate exporturile de grâne ucrainene urma să fie inaugurat miercuri la Istanbul, după acordul semnat săptămâna trecută sub egida ONU, informează Reuters, citată de digi24.ro. Un oficial turc a spus că prima navă de transport cu cereale va pleca dintr-unul din poturile ucrainene de la Marea Neagră în următoarele zile.

Acordul dintre Rusia și Ucraina pentru deblocarea exporturilor de cereale negociat cu ajutorul Turciei și al ONU, prin care se asigură și livrările de îngrășăminte, a fost semnat vineri pentru a domoli efectele crizei alimentare resimțite la nivel internațional.

Centrul comun de coordonare (JCC) din Istanbul va monitoriza navele care vor pleca din trei porturi ucrainene. Acestea vor trebui să evite minele împrăștiate în apele din largul Odesei și vor fi verificate pentru a se depista dacă transportă, în secret, arme. Toate navele vor trece prin apele teritoriale turcești. "Nu o să dureze mai mult de câteva zile", a spus un oficial de la Ankara, care a cerut să nu-i fie divulgată identitatea. "Se pare că primele cereale vor fi încărcate săptămâna aceasta, iar exportul lor din Ucraina va avea loc".

La rândul lor, ucrainenii au anunțat luni că exporturile de cereale pe mare, blocate din cauza războiului, vor fi cel mai probabil reluate săptămâna aceasta, potrivit ministrului Infrastructurii. Oficialul turc a mai spus că toate detaliile transportului de grâne din Ucraina pe Marea Neagră au fost finalizate, inclusiv găsirea unei rute în care vasele de transport vor putea circula în siguranță fără a necesita dezarmarea minelor din mare.

Aproape imediat după semnarea acordului, respectarea sa fost pusă în pericol după ce Rusia a bombardat sâmbătă dimineață portul din Odesa, cel mai mare din Ucraina, cu rachete de croazieră, la doar 12 ore după ceremonia de semnare de la Istanbul.

Atât Moscova, cât și Kievul au spus că nu vor abandona înțelegerea, care reprezintă un prim pas spre soluționarea, măcar parțială, a conflictului din Ucraina în mai bine de cinci luni de război. Toate părțile implicate își vor trimite reprezentanți la JCC pentru a monitoriza implementarea planului. Exporturile din Ucraina și Rusia reprezentau o treime din exporturile de grâu din toată lumea, înainte ca rușii să invadeze țara vecină.

Citit 555 ori Ultima modificare Miercuri, 27 Iulie 2022 17:43

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.