Pandemia de COVID-19 a început în piaţa din Wuhan

Pandemia de COVID-19 a început în piaţa din Wuhan
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Două noi studii care au încercat să stabilească originea pandemiei COVID-19 au ajuns la aceleași concluzii, deși au folosit metode diferite, potrivit CNN. Astfel, se pare că au existat două virusuri care s-au transferat de la animale la oameni în piața de fructe de mare Huanan din Wuhan. Studiile au fost realizate la solicitarea Organizației Mondiale a Sănătății și au analizat inclusiv varianta unui virus de laborator. Studiile au fost finalizate în februarie, dar au fost publicate în revista Science în această săptămână, după ce au fost analizate de alți specialiști.

Unul dintre studii sugerează că, deși "circumstanțele exacte rămân obscure", virusul a fost probabil prezent în animalele vii vândute pe piață la sfârșitul anului 2019. Animalele au fost ținute apropiate și ar fi putut face cu ușurință schimb de germeni. Cu toate acestea, studiul nu stabilește ce animale ar fi putut fi bolnave.

Celălalt studiu are o abordare moleculară și se pare că a reușit să determine când au trecut primele infecții cu coronavirus de la animale la oameni. Cea mai veche versiune a coronavirusului, arată cercetarea, a venit probabil în forme diferite pe care oamenii de știință le numesc A și B. Liniile au fost rezultatul a cel puțin două evenimente de transmitere între specii la om.

Cercetătorii sugerează că prima transmitere de la animale la oameni a avut loc probabil în jurul datei de 18 noiembrie 2019 și a provenit din linia B. Ei au găsit tipul de linie B doar la persoanele care au avut o legătură directă cu piața Huanan. Autorii mai cred că linia A a ajuns la oameni de la un animal în decurs de câteva săptămâni sau chiar zile de la infecția provocată de linia B. Linia A a fost găsită în eșantioane de la oameni care au locuit sau au stat în apropierea pieței.

"Aceste constatări indică faptul că este puțin probabil ca SARS-CoV-2 să fi circulat pe scară largă la oameni înainte de noiembrie 2019 și definesc fereastra îngustă dintre momentul în care SARS-CoV-2 a sărit pentru prima dată la oameni și momentul în care au fost raportate primele cazuri de COVID-19", se arată în studiu.

Citit 521 ori Ultima modificare Miercuri, 27 Iulie 2022 17:44

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.